Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Werk en privé in balans
’s Avonds je werkmail nog even bekijken of even een telefoontje voor je werk plegen op je vrije dag? Even snel een binnenkomend appje van je dochter beantwoorden tijdens werk of in je pauze een afspraak bij de tandarts plannen? In de huidige samenleving is het vinden van een goede balans tussen werk en privé is voor velen een uitdaging. Dit komt onder andere door de nieuwe technologie die het mogelijk maakt dat men overal bereikbaar is waardoor de grenzen tussen werk en privé vervagen. Iedereen heeft een andere manier om met de eisen en verwachtingen die de verschillende rollen een hen stellen om te gaan. Dit wordt ook wel boundary management genoemd.

Integreren of segmenteren?
Welke boundary management strategie hanteer jij? Als je taken van werk- en je privé activiteiten erg met elkaar verweven zijn, dan ben je een Integreerder. Wanneer je juist sterke grenzen stelt tussen werk en privé, dan ben je een Segmenteerder. Om te bepalen of jij een Integreerder of een Segmenteerder bent, kun je stress coach inschakelen. De mate waarin je integreert of segmenteert kan namelijk een grote invloed hebben op de mate van conflict die je ervaart. Als je een Segmenteerder bent ervaar je waarschijnlijk weinig conflict tussen werk en privé en is er een betere balans tussen de twee domeinen. Echter, hoe meer je integreert, hoe meer werk-privé conflict je zult ervaren en hoe minder er een goede balans zal bestaan tussen werk en privé. Op den duur kan dit een negatieve impact hebben op o.a. je werktevredenheid, tevredenheid met je privéleven en is de kans groot dat je een verhoogde mate van stress zal ervaren. Segmenteren wordt dus gezien als de meest optimale boundary management strategie. Heb jij de neiging om te integreren dan helpt een Stress Coach  je graag om een Segmenteerder te worden.

Hoe word je een segmenteerder?
Zelfregulatie wordt gezien als belangrijke voorspeller van de mate waarin je integreert of segmenteert. Met zelfregulatie wordt het proces bedoeld waarbij je controle probeert uit te oefenen over je gedachten, gevoelens, impulsen en gedragingen. Iedereen bezit over een bepaalde mate van zelfregulatie. Als jij een Integreerder bent dan heb je waarschijnlijk een lage mate van zelfregulatie, omdat je moeite hebt met het controleren van je impulsen: ook al heb je je voorgenomen om geen privé-appjes te beantwoorden in je werktijd, je vindt het moeilijk om het bliepje van je telefoon te negeren. Het verhogen van je mate van zelfregulatie kan je helpen om niet meer over te geven aan deze impuls waardoor je de strategie die je eigenlijk wilde gebruiken, ook daadwerkelijk gebruikt. Stress Coaching kan je helpen met het verhogen van je mate van zelfregulatie waardoor je een Segmenteerder wordt in plaats van een Integreerder. Bellen en mailen voor werk doe je vanaf dan alleen nog maar op werk waardoor je in je vrije tijd al je aandacht aan je dochter kunt besteden. Je zal minder conflict ervaren en er zal een betere balans tussen werk en privé ontstaan.

Plan hier een gesprek met een stress coach naar keuze

Door: Puck Kolfschoten


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden