Voor veel mensen is het een bekend fenomeen; het uitstellen van belangrijke of grote taken. Je hebt bijvoorbeeld een belangrijk verslag dat je moet schrijven waar je nu echt mee moet beginnen. In plaats daarvan is jouw huis aan het eind van de dag spik en span en staat er nog geen letter van dat verslag op papier. Dit klinkt voor veel mensen waarschijnlijk wel bekend maar hoe komt dit nou en wat kunnen we er aan doen?
Hoe komt het dat we zoveel uitstellen?
Dit gedrag komt met name voort uit onze emotie, we zien op tegen de taak die we eigenlijk moeten doen en zijn bang om hier fouten in te maken. Daartegenover staan dan andere dingen die leuker en makkelijker zijn om te doen en direct een goed gevoel opleveren als ze gedaan zijn. Daar komt nog bij dat we emoties die in de toekomst liggen minder zwaar wegen waardoor de negatieve emoties die bij lastige taken horen niet zo zwaar worden gewogen als de positieve emoties die bij de taken horen die we in plaats van de lastige taken doen. Dit betekent dat de negatieve emotionele gevolgen van het uitstellen van een lastige taak niet goed worden ingeschat maar dat de positieve emoties die gevoeld worden door het afhandelen van een andere (simpelere/leukere) taak wel direct gevoeld worden.
Wat kunnen we er aan doen?
In sommige gevallen heeft uitstellen geen negatieve gevolgen. Echter, is dit in de meeste situaties wel het geval en daarom is het fijn om te weten hoe je hier mee om kunt gaan. Wij geven 5 tips waarmee je uitstelgedrag kunt voorkomen:
1. Verdeel grote taken in kleinere sub-taken zodat deze per stuk minder intimiderend zijn.
2. Stel tussentijdse deadlines: geef jezelf een bepaald tijdsbestek waarin een sub-taak afgerond moet zijn en maak hiervoor een heldere planning.
3. Richt je werkplek zo in dat er zo min mogelijk afleiding in jouw directe omgeving aanwezig is, leg alleen klaar wat je nodig hebt. Berg bijvoorbeeld je telefoon op in een tas zodat de handeling om deze erbij te pakken wordt vergroot.
4. Inventariseer voor jezelf van tevoren waarom iets belangrijk is om te doen, hierdoor hecht je meer waarde aan het doel en wordt de handeling makkelijker.
5. Vergeef jezelf voor eerder vertoond uitstel gedrag, ga er vandaag gewoon mee aan de slag en toon aan jezelf dat je het kunt.
Heb jij zelf ook last van uitstelgedrag en wil je hier mee aan de slag en productiever worden, boek dan nu een gratis oriëntatiegesprek met een van onze coaches!