Plan een Gratis Oriëntatiegesprek
Je bent niet goed genoeg. Je doet het toch nooit goed. Iedereen heeft wel eens last van een vervelend stemmetje in zijn of haar hoofd dat de hele dag door wel iets aan te merken heeft. Heel belastend. Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw kernkwaliteit perfectionisme niet doorschiet naar een valkuil? In dit artikel vind je uitleg en tips om met perfectionisme om te gaan.

Bij perfectionisme denk je al snel aan die ijverige student die nooit tevreden was met een acht, maar altijd voor de tien wilde gaan. Echter, er zijn meerdere vormen. De hierboven beschreven vorm wordt de prestatie perfectionist genoemd. Dit houdt in dat je je eigenwaarde laat afhangen van je prestaties waardoor je te lang en te vaak met een project bezig bent wat kan zorgen voor een lage productiviteit. Naast de prestatie perfectionist heb je ook de controlfreak. Deze perfectionist wil situaties en de mensen om zich heen op een heel gestructureerde en fanatieke manier beheersen. Dit leidt vaak tot grote frustraties bij de mensen om hen heen. Tot slot heb je de sociaal perfectionist. Zijn of haar grootste angst is afwijzing van anderen en werkt dan ook hard om iedereen te vriend te houden. Vaak is de sociaal perfectionist zo druk bezig met de waardering van de omgeving voor zich te winnen dat dit ten koste van zichzelf gaat.

Om effectiever met je perfectionisme om te gaan zijn hier een aantal tips:

  • Stel jezelf regelmatig de vraag of je doelen acceptabel en realistisch zijn.
  • Realiseer je dat de eisen die je aan jezelf stelt niet altijd aan anderen kunt opleggen.
  • Het is niet erg om fouten te maken, als je er maar van leert.
  • Probeer eens een andersom dag: begin met je toetje en sluit af met je ontbijt. Wees creatief!
  • Blijf niet eindeloos hangen in details, op een gegeven moment is het klaar.
  • Realiseer je dat anderen andere valkuilen en kwaliteiten hebben dan jij.

Zou je meer begeleiding willen met om beter om te gaan met perfectionisme? Plan dan een vrijblijvend oriëntatie-gesprek in bij een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden