Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ook al zijn leiders de hele dag onder de mensen, het kan voorkomen dat ze zich alleen voelen. Leiding geven is een rol en binnen die rol worden verschillende dingen verwacht. Soms moeten ze de boeman spelen, bijvoorbeeld bij een evaluatie of een slechtnieuwsgesprek. Andere keren moeten ze knopen doorhakken of lastige besprekingen voorzitten. De afstand tussen een leider en zijn of haar team kan hierdoor vergroot worden.

Het kan zijn dat leiders zichzelf opzettelijk isoleren van de groep, omdat ze het gevoel hebben dat het ‘hoort’. Er is natuurlijk een reden dat zij de leiding hebben en anderen niet. Er moet altijd onderscheid blijven tussen een leider en het team. Maar dit verschil moet niet té groot worden: ‘ik beveel, jullie volgen’ werkt niet.
Juist als dit verschil klein wordt gehouden kan dit de samenwerking tussen leider en team verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat succesvolle leiders een sterke band hebben met hun team en open staan voor discussies en feedback.

Deze isolatie van leiders kan ook voortkomen uit angst. Misschien denken ze dat ze onzeker zullen overkomen als ze om hulp vragen of vinden ze het lastig om zich kwetsbaar op te stellen. Het kan ongemakkelijk zijn om feedback te vragen, omdat ze wellicht van mening zijn dat dit niet past bij hun leidinggevende rol. Maar ook al is het een moeilijke stap, als leiders laten weten open te staan voor feedback is het ook makkelijker voor het team om hierop in te gaan. Ook kunnen ze op deze manier een duidelijker beeld krijgen van de stand van zaken. Het kan zijn dat ze dingen te weten komen die ze normaal zouden missen, omdat ze het vanuit een ander perspectief bekijken. Met deze feedback kunnen ze gelijk aan de slag. Ook kan positieve feedback juist een boost kan geven aan het zelfvertrouwen.

Tips voor leiders die soms eenzaamheid ervaren:

  1. Wees bewust van hoe je je voelt en hoe deze gevoelens je werk beïnvloeden
  2. Zoek contact met andere leiders en wissel ervaringen en ideeën uit. Misschien voelen zij zich ook eenzaam en kunnen jullie elkaar ondersteunen en tips geven.
  3. Vraag feedback aan je team en probeer hier ook naar te luisteren.
  4. Wees niet bang om hulp te vragen!

Ook al denken sommige mensen er anders over, leiding geven kan je niet alleen. Eenzaamheid is een optie maar geen garantie. Hulp en feedback vragen is zinvol voor iedereen, ook al sta je aan de top. Heb je behoefte aan coaching om jezelf te ontwikkelen op deze aspecten? Plan dan een oriëntatiegesprek in met een van onze coaches.

Door: Jolein Hallegraeff


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden >  Is het eenzaam aan de top?