Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ken jij ook mensen die anderen tot van alles kunnen motiveren en zo ook een groep mensen tot indrukwekkende veranderingen kunnen aanzetten? Zou jij ook een transformationeel leider willen zijn? Transformationeel leiderschap lijkt slechts aan de lucky few voorbestemd die met deze eigenschappen geboren zijn. Echter is niets minder waar en kun jij deze eigenschappen ook uitdragen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je vandaag nog de eerste stappen zet om je te ontpoppen tot een waar transformationeel leider!

Kijk verder dan de taak
Het basisprincipe van transformationeel leiderschap is simpel. Je kijkt namelijk verder dan de taken die op tafel liggen en verlegt de focus naar de mensen die ze uitvoeren. Je verhoogt de motivatie van de ander en de algehele productiviteit. Hieronder staan drie stappen die je kunnen helpen een transformationeel leider te worden.

  1. Intrinsieke motivatie
    Een belangrijke les is dat je als transformationeel leider juist de interne motivatie van de ander moet prikkelen, in plaats van de externe motivatie. De ander gaat van het ‘moeten’ uitvoeren van de taak naar het ‘willen’ uitvoeren van de taak. Degene die autonomie ervaart krijgt meer plezier in het uitvoeren van de taak, is creatiever, productiever en meer betrokken bij het proces. Om de interne motivatie aan te spreken is het belangrijk dat je als leider hiervoor verder kijkt dan datgene dat jij van de ander wil en dat je vraagt naar zijn of haar behoeften. Je creëert een betekenisvolle connectie met de ander en construeert een groter draagvlak voor innovatieve ideeën.
  2. Autonomie
    Nadat je hebt vastgesteld wat de ander wil bereiken bedenk je hoe dit binnen het bestaande takenpakket tot stand gebracht kan worden. Misschien wil de ander meer ervaring krijgen in een ander werkveld en komen jullie samen tot de conclusie dat diegene een keer per week op een andere afdeling kan meelopen. Doordat de ander van jou inspraak krijgt in de doelen die jullie samen stellen verhoog je het niveau van zijn of haar autonomie. Autonomie is een van de belangrijkste factoren voor productiviteit, motivatie en geluk. Een gevoel van autonomie is voor mensen zelfs belangrijker dan een externe beloning, zoals een hoger salaris. Daarnaast zorg je met een verhoogd gevoel van autonomie voor meer onderlinge verbinding, vertrouwen en inbreng.
  3. Vertrouwen
    Nadat de doelen zijn gesteld, is het belangrijk om als leider vertrouwen naar de anderen uit te stralen. Wees een rolmodel voor de anderen om je heen en probeer ook vanuit je eigen interne motivatie te werken. Als transformationeel leider wil je dat naast jijzelf, ook de mensen om je heen hun volste potentie kunnen bereiken. Laat zien dat je die hoge verwachtingen van ze hebt en straal uit dat je erop vertrouwt dat zij deze ook zullen waarmaken.

Als je deze basisprincipes toepast, zal het al een stuk makkelijker zijn om transformationeel leiderschap uit te dragen. Verder kunnen onze coaches je hiermee helpen. Boek nu een gratis oriëntatiegesprek met één van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden