Loopbaancoaching en werkgeluk

Vrijwel iedereen is op zoek naar een baan waar hij of zij energie van krijgt en gelukkig van wordt. Echter voelt de ‘ideale baan’ voor velen als een fantasie, een onbereikbaar doel. Daarbij zijn veel mensen niet gelukkig, maar ook niet perse ongelukkig in hun huidige werk. Immers biedt de huidige baan vaak zekerheid, stabiliteit en een dak boven het hoofd! Die gaat u toch niet op het spel zetten? Toch kan er op een gegeven moment iets gaan kriebelen. U krijgt het gevoel dat u meer kan en dat er meer in zit. Dit is waar een loopbaancoach u of uw werknemers kan helpen. Een loopbaancoach gaat samen met u op zoek naar een baan of functie die bij u past en waarin u uw competenties volledig kunnen benutten. Maar waar moet uw ideale baan aan voldoen?

Vanuit de motivatiepsychologie blijkt dat mensen een drietal universele, aangeboren basisbehoeften hebben: de behoefte aan competentie, verwantschap en autonomie (Deci & Ryan, 2011).

  • Competentie als basisbehoefte betekent dat mensen hun kwaliteiten willen tonen in wat ze doen. Ze willen ergens goed in zijn. Moeilijkheden overwinnen vanuit bekwaamheid geeft mensen een gevoel van trots en zelfvertrouwen.
  • Verwantschap als basisbehoefte houdt in dat wij mensen sociale wezens zijn. Wij hebben de behoefte in contact te staan met anderen. We zoeken veiligheid en erkenning bij anderen, van waar uit we relaties ontwikkelen waarin we elkaar vertrouwen bieden.
  • Autonomie als basisbehoefte wil zeggen dat ieder mens speelruimte wil hebben om zijn lot in eigen handen te nemen. Een mens wil controle houden over zijn eigen leven, werk en loopbaan, zelf aan het roer staan en de route bepalen.

Vaak slaan de klachten over het huidige werk op het gemis van één van deze basale behoeften. Wie wil er nu niet graag beslissen over zijn eigen loopbaan en de invulling van zijn werk? En verlangt u ook niet naar een veilige werkomgeving waarin u wordt gewaardeerd, naar een baan waarin u succesvol kan zijn en uw bekwaamheid kan tonen? Een loopbaancoach helpt u te ontdekken waar uw krachten liggen, hoe en waar u deze het beste kunt inzetten en het verduidelijken en uitvoeren van uw persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Op deze manier stuurt u, met behulp van een loopbaancoach van GORTcoaching, zélf uw loopbaan de juiste richting op.

Benieuwd geworden naar de loopbaancoaching? Bekijk de locaties bij u in de buurt:

Literatuur:
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2011). Self-determination theory. Handbook of theories of social psychology, 1, 416-433.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden