Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Wat is Competentie Coaching?

Competentie coaching is gericht op het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, attitudes, kennis of gedrag. Dit kunnen competenties zijn die u wilt ontdekken, leren of verder wilt ontwikkelen. Wellicht wilt u sneller en beter beslissingen durven nemen, duidelijker communiceren of uw tijd efficiënter in delen. Of zou u assertiever willen zijn en overtuigender over willen komen op uw omgeving? Of wilt u ontdekken waar uw talent precies ligt, hoe u nu functioneert in uw functie en op welke wijze u dit zou kunnen verbeteren?
Vaak zijn uw dagelijkse bezigheden (in werk en privé) en competenties met elkaar verbonden. Dingen waar u goed in bent zijn vaak leuker om te doen en geven meer energie. Wellicht wilt u doorgroeien in een bepaalde functie, maar vereist deze functie specifieke competenties waar u (nog) niet aan voldoet. In samenwerking met een coach ontdekt u welke vaardigheden u wilt ontwikkelen en werkt doelgericht naar een eindresultaat.

Wat is een competentie?

Een competentie is een vaardigheid of bekwaamheid die u bezit en bestaat uit drie elementen: kennis/ervaring, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. Een voorbeeld van een competentie is ‘aanpassingsvermogen’. De competentie aanpassingsvermogen is goed ontwikkeld wanneer iemand de situaties kan herkennen waarin omstandigheden, taken, verantwoordelijkheden en/of mensen veranderen (kennis). Op dat moment is hij in staat om zich te voegen naar de nieuwe situatie zonder in te boeten aan functioneren (vaardigheid).  Ook is hij gemotiveerd om actief met deze nieuwe situatie om te gaan zodat hij zijn doel kan (blijven) bereiken. Daarbij staat hij open voor veranderingen waardoor hij minder snel uit balans raakt  (persoonlijke eigenschap uit het BIG 5 persoonlijkheidsprofiel). Een competentie kan dus grotendeels aangeleerd worden, maar bepaalde competenties komen meer ‘vanzelf’ omdat ze beter passen bij uw persoonlijkheid.

Wat levert het op?

Competentie coaching biedt u de mogelijkheid om in samenwerking met een professionele coach uw talenten, vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen. Door actief bezig te zijn met persoonlijke groei ontwikkelt u veerkracht, zelfvertrouwen en haalt u meer voldoening uit uw leven en werk. Samen met een coach bespreekt u uw krachten, maar ook uw belemmeringen. Waarom hebt u een bepaalde competentie nog niet actief ontwikkeld of kunnen ontwikkelen? Houdt iets u hierin tegen en zo ja, wat kunt u hier aan doen?
Competentie coaching biedt positieve effecten voor zowel de werknemer als voor de organisatie. De werknemer kan zichzelf blijven uitdagen en motiveren door nieuwe competenties te ontwikkelen. Hierdoor neemt, naast de werktevredenheid, tevens de productiviteit en de werkefficiëntie toe.

 Kijk verder wat competentie coaching voor u kan betekenen!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden