Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

“To avoid criticism say nothing, do nothing, be nothing.” – Aristotle

Ik heb mezelf altijd als een vrij bescheiden persoon gezien. Beleefd ook; welgemanierd en ga zo maar door. Nu gebeuren er echter dingen waardoor ik me afvraag of dat eigenlijk wel zo is. Laat het me je uitleggen. Wanneer iemand waarvan ik het belangrijk vind dat diegene mij goed vindt mij vervolgens als een fout machine omschrijft, merkt ik dat mijn ego dit niet bijzonder prettig vindt en opzwelt ter grootte van een steenpuist terwijl het daarvoor nog een onschuldig mee-etertje was. De vraag die in mij opkomt nadat de emotie is gezakt is: ‘Waarom?’ Als ik mijn ego namelijk aan de kant zou zetten dan weet ik dat ik op professioneel gebied nog enorm lerende ben en accepteer ik dat. En dat mensen verschillende visies kunnen hebben en dat dat ook oké is zolang je op een respectvolle manier met elkaar omgaat. Vooral dat laatste is lastig als je steenpuist-ego desperate op zoek is naar goedkeuring. Ook zorgt het totaal niet voor persoonlijke groei of verbinding. Daarom heb ik vanmiddag tijdens de lunch geprobeerd de steenpuist door te prikken. En ik voelde me gelijk een stuk beter.

Een paar leerpunten die handig zijn om door te nemen als je merkt dat je snel dingen persoonlijk opvat:

  • Streef niet naar perfectie en streef ook niet naar ideaalbeelden die niet realistisch zijn om waar te maken. Accepteer je tekortkomingen en geef ze toe zodat er samenwerking kan ontstaan. Accepteer je sterke punten. Als anderen dit niet aanstaat, pech voor hun. Wees trots op wie je bent.
  • Check je aannames bij de ander. Miscommunicaties komen maar al te vaak voor en het is zeker niet overbodig om aannames te toetsen.
  • Don Miquel Ruiz zegt in zijn boek ‘de vier inzichten’: “Het dingen persoonlijk opvatten is de opperste vorm van egocentriciteit omdat we er dan vanuit gaan dat alles om ‘mij’ draait. We denken dat we voor alles verantwoordelijk zijn. Ik, ik en nog eens ik.”
  • Uiteindelijk gaat niets van wat andere mensen zeggen of doen op persoonlijk vlak over jou. Het gaat altijd over henzelf.
  • Lach! En geniet van je groeitraject als mens.

Merk je dat je het lastig vindt om dingen niet persoonlijk op te nemen? En zou je daarbij hulp willen bij één van onze gecertificeerde coaches? Plan dan gratis een oriëntatiegesprek in.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden