Verbondenheid; belang van zelfrealisatie

Ieder mens heeft een aantal essentiële basisbehoeften. Deze zijn zelfontplooiing, behoefte aan erkenning en waardering, behoefte aan sociaal contact, behoefte aan veiligheid en zekerheid en lichamelijke behoeften. Spiritualiteit ligt hieraan ten grondslag. Veel mensen denken bij spiritualiteit aan ‘zweverig’, geloof en misschien zelfs iets buitenaards. Echter, spiritualiteit is iets waar we in het dagelijks leven veel mee te maken krijgen. Spiritualiteit gaat over verbondenheid, eerlijkheid en bereidwilligheid om iets te veranderen in je leven.

Veel mensen lopen op een bepaald punt vast in hun leven. Soms is het moeilijk te vatten waar dit aan ligt, maar het onderliggende gevoel zegt mij niet ‘gelukkig’ te zijn en oprecht te kunnen genieten. Sommige mensen hebben altijd een doel in het leven en denken gelukkig te zijn als dit behaald is. Dit kan tegenvallen. Er komt altijd wel een ander doel en wanneer kunnen we dan echt gelukkig zijn? Die vraag is niet heel moeilijk te beantwoorden. Wij gaan er van uit dat gelukkig zijn geen doel op zichzelf is, maar door veelal in het moment te leven toch ervaren kan worden. Middels de commitment & acceptance theory kan u met een coach samen kijken naar het gevoel en de gedachten die er op dat moment door u heengaan. Mensen kunnen soms overspoeld raken van hun eigen gedachten en emoties en daarbij soms niet weten wat er in zichzelf omgaat en zeker niet hoe ermee om te gaan. Er zijn bepaalde manieren om stil te kunnen staan bij ‘hetzelf’ en bij jezelf naar binnen te kijken en oprecht te voelen en te benoemen wat er in je omgaat. Dit kunnen lichamelijke gevoelens zijn waar gedachten over bepaalde situaties of over ‘hetzelf’ aan vooraf gaan of door kunnen ontstaan.

Mensen zijn sociale wezens en wij gaan er van uit dat niemand het ‘alleen’ kan. Ondanks dat je omringt kan zijn met mensen kan er een overheersend gevoel van eenzaamheid zijn en vinden we dat we het toch alleen moeten oplossen. Delen, uitspreken wat er in je omgaat is heel belangrijk en zal het gevoel van verbondenheid vergroten. Het delen van gevoelens en gedachten geeft een gevoel van zelfvertrouwen, omdat wij er voor je zijn en luisteren. Wij denken bewust niet in oplossingen, omdat het vaak niet gaat om praktische problemen. Oplossingen voor het vast lopen komen vanzelf door bewustwording en verbondenheid en daarbij is het heel essentieel om te accepteren wat ‘nu’ is. Eerlijkheid en openheid staat bij ons bovenaan. Wij praten in alle eerlijkheid over gevoelens en gedachten en proberen stil te staan in wat ‘nu’ is en niet wat er morgen of in de toekomst zal gebeuren. Zorgen over wat gaat komen geeft spanning, stress en verslechterd de relatie met de omgeving en jezelf. Door samen stil te staan en in verbondenheid te spreken over wat nu is kunnen we de eenzaamheid, sociale isolatie tegengaan en de zelfliefde zal groeien.

Wilt u uit uw isolement en met onze coaches de verbondenheid aangaan? Plan dan gratis een oriëntatiegesprek in.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden