Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

De bloem met meerdere betekenissen

De lotus heeft in het Oosten van de wereld veel invloed gehad op verschillende culturen. Deze bloem staat in verbinding met de ziel van de mens, Goden en Godinnen en komt daarnaast voor in verhalen en legendes. De betekenissen die aan de lotus worden gegeven komen voort uit de levensbeschouwing van deze culturen.

Veel van deze betekenissen komen voort uit het groeiproces die deze krachtige bloem aflegt. Tijdens de bloei sluit de bloem zich ’s avonds, om zich ’s ochtends weer te openen. Hierdoor staat de lotus voor de eeuwige vernieuwing van het leven, een nieuw begin en nieuwe kansen. De plant is geworteld in een modderige bodem, van onwetendheid, pijn en lijden. Vanuit de modder groeit de krachtige bloem door het water naar het licht. Aan het einde van deze reis is er niets meer te zien van de modder. De bladeren hebben een zelfreinigend vermogen, wat het ‘lotuseffect’ wordt genoemd. Hierdoor blijft de bloem altijd mooi en om deze reden staat het symbool voor zowel schoonheid als zuiverheid. De groei van de lotus wordt vaak gekoppeld aan een spirituele, mentale of emotionele groei. Het kan symbool staan voor het doormaken en overwinnen van een moeilijke periode in iemands leven.

Volgens de Egyptenaren werd de lotus in verband gebracht met de Zonnegod en Maangodin, en stond symbool voor wedergeboorte. Daarnaast werd de lotus gebruikt in schrift om getallen weer te geven. Zo stond één bloem voor het getal 1.000 en een struik met twee bloemen voor 2.000.

In het Boeddhisme staat de lotus voor puurheid van lichaam en geest. De bloem is een van de acht gunstige symbolen die teruggrijpen naar het achtvoudige pad. Verschillende kleuren van de bloem worden gebruikt om de aspecten van perfectie aan te geven. Een verhaal dat de ronde doet, is dat de Boeddha geboren zou zijn uit de lotus, dit is dan ook de reden waarom de Boeddha hier vaak mee wordt afgebeeld.

De lotus staat in het hindoeïsme symbool voor, welvaart, vruchtbaarheid en eeuwigheid. De bloem wordt ook gebruikt om chakra’s en lichaamsenergieën te vertegenwoordigen.

Door alle bovenstaande redenen is de lotus het logo van GORTcoaching. De lotus zorgt voor verbinding met alles en iedereen op aarde. Net als dit symbool kan coaching hierbij helpen, de zoektocht naar ‘groei van verlichting’. Inzicht krijgen in de mens met al zijn lijden, verdriet en geluk.

Lata de Bree


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden