Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Goed slapen is belangrijk voor onze gezondheid. Na een goede nachtrust voel jij je vaak positiever, energieker en minder gestrest. Daarnaast heeft je lijf slaap nodig om tot rust te komen. In de nacht herstellen je spieren en organen van een dag lang werken. Een slechte nachtrust zorgt er dus voor dat jij je minder fit voelt en je sneller pijntjes krijgt. Behalve consequenties voor je lijf, heeft jouw slaap ook invloed op je hersenen. Als je goed slaapt, ben je overdag productiever en is je geheugen beter!

Lekker en goed slapen is dus heel fijn, maar hoe doe je dat? Lees hieronder vijf tips over beter slapen. De tips zijn niet moeilijk en dus voor iedereen toepasbaar!

Drink thee

Thee drinken voor je gaat slapen kan je helpen om te ontspannen. Je moet wel opletten dat het niet een thee is die veel theïne bevat, een stof vergelijkbaar met cafeïne. Kamille of lavendel thee zijn geschikt voor het slapen gaan. Ze bevatten weinig theïne en de aroma’s werken rustgevend. Drink niet teveel maar hou het bij één kopje. Zo voorkom je dat je ’s nachts wakker wordt omdat je naar het toilet moet.

Eet een banaan

Heb jij vaak honger voordat je gaat slapen? Eten vlak voordat je naar bed gaat is over het algemeen geen goed idee, omdat je weer allerlei lichamelijke processen in gang zet. Wil je toch graag wat eten, eet een banaan! Hoewel een banaan natuurlijk ook suikers bevat, bevat het ook melatonine. Dit is een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt en helpt met in slaap vallen en in slaap blijven. Als je niet van bananen houdt, kan je ook een paar amandelen eten. Honing werkt ook goed, maar alleen als het in hele kleine maten zodat je niet teveel suiker binnen krijgt. Doe bijvoorbeeld een drupje in je kamillethee, dat is ook nog eens een hele lekkere combinatie! 

Mediteren

Bij mediteren denken veel mensen dat ze zich in ingewikkelde yoga-houdingen moeten wringen met een wierookstokje aan. Hoewel dit natuurlijk kan, is het ook mogelijk om te mediteren op een hele simpele manier. Meditatie gaat namelijk over ontspannen en je hoofd leegmaken. Dit kan je op verschillende manieren doen, die je ook kan combineren:

  1. Probeer als je gaat liggen op je ademhaling te letten. Volg als het ware de luchtstroom van het puntje van je neus tot diep in je longen, en weer terug. Een rustige ademhaling is 3-5 seconde in, hou even vast, en weer 3-5 seconde uit. Hoe rustiger je bent, hoe langer je ademhaling zal zijn.
  2. Probeer je gedachten los te laten. Een manier om dit te doen is jouw gedachten voor te stellen als wolken, die komen en weer verder drijven. Probeer niet te diep met een gedachte bezig te zijn. Komt er toch een gedachte in je op, erken dit en laat het vervolgens los. Door te visualiseren dat het (bijvoorbeeld) wolken zijn, wordt het makkelijk om dit te doen.
  3. De volgende techniek vergt wat concentratie, maar je kan erdoor heel snel in slaap vallen. Visualiseer je lichaam als een soort flatgebouw, met alle lichten nog aan. Focus dan op je tenen en doe daar “de lampjes uit”. Ga verder naar de rest van je voet, je enkel, onderbenen, etc. Dit blijf je doen totdat je hele lichaam als het ware uit staat. Deze manier werkt heel ontspannend en geeft weinig ruimte voor afleidende gedachten.

Lekker ontspannen!

Geen schermen

Dit is vaak moeilijk, maar probeer op tijd niet meer naar je schermen (telefoon, tablet, tv) te kijken. Het blauwe licht dat ervan afkomt, activeert onze hersenen. Moet je toch nog snel wat doen voor je gaat slapen, kijk of je telefoon een blauw licht filter heeft.

Daarnaast wordt er soms gedacht dat even social media of nog even een aflevering kijken voor het slapen ontspannend werkt, maar dit is niet het geval. Door de hoeveelheid aan berichten en prikkels die we opvangen, gaan we met een druk en bezig hoofd proberen te slapen. Onbewust kunnen onze hersenen zo weer aan het werk gezet worden, waardoor je weer veel gedachten opwekt. Een boek lezen, wat opschrijven of iets tekenen werkt daarentegen wel ontspannend.

Luister een slaap podcast

Podcasts zijn op het moment heel populair en komen voor in allerlei varianten. Een variant daarvan is de slaap podcasts. Deze podcasts zijn vaak verhalen die op een bepaalde manier verteld worden, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Deze podcasts zijn voor geschikt als je moeite hebt om je hoofd leeg te maken zodra je gaat liggen. Je hebt namelijk wel iets om je op te concentreren, zonder dat je veel prikkels krijgt. Omdat deze podcast ook vaak via telefoon geluisterd worden, is het belangrijk dat je ruim van te voren al uitkiest welke je gaat luisteren en je alarm instelt. Dan hoef je namelijk alleen naar je scherm te kijken om hem te starten. Deze podcasts zijn beschikbaar via verschillende platforms.

Goed slapen is belangrijk voor jouw gezondheid! Wil je graag ondersteuning bij beter slapen of andere levensstijl vraagstukken. Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in bij een van onze lifestyle coaches!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden