De uitspraak “we have no choice but to choose” zal voor velen niet onbekend zijn. Tegenwoordig leven we in een maatschappij met tal van keuzes en de keuzevrijheid wordt alsmaar groter. Deze keuzevrijheid wordt vaak als positief gezien aangezien iedereen keuzes kan maken naar een eigen voorkeur, maar soms kunnen te veel keuzemogelijkheden leiden tot keuzestress. Dit is een veel voorkomend probleem onder studenten en jongeren. We willen onszelf profileren en onderscheiden van anderen en daardoor voelen we een dusdanige prestatiedruk. We willen graag in één keer de juiste keuze maken. Los van keuzestress voor de juiste studie, stage of een baan bevinden studenten zich vaak in een druk sociaal netwerk wat ook veel energie van hen vraagt. We worden allemaal wel eens overdonderd door werkstress of dringende deadlines, maar wanneer deze stress uitloopt in serieuze burn-out klachten heeft dat gevolgen. Het heeft niet alleen effect op het eigen welzijn en de gezondheid, maar ook op de prestatie binnen het bedrijf, de organisatie of de studie. Het is noodzakelijk om de gezondheidsklachten die veroorzaakt zijn door stress te voorkomen.
Allereerst is het essentieel om de fysieke en emotionele energie op peil te houden, door bijvoorbeeld voldoende slaap, voldoende beweging en sociale connecties te onderhouden. Voor veel mensen, waaronder ook studenten, is het moeilijk om alle werk- en sociale activiteiten in een week te passen. Het is daarom een goed idee om regelmatig bij te houden wat er allemaal moet gebeuren, met wie dat is en hoe belangrijk de activiteit is. Dit zal je de mogelijkheid geven om eventueel minder belangrijke activiteiten uit je wekelijkse planning te halen. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk te investeren in de activiteiten die je energie geven en waar je een goed gevoel bij hebt, en daarnaast tijd in te plannen voor rustmomenten die niet met werk of studie te maken hebben.
Toch is het zo dat rust en relaxmomenten niet altijd alle oorzaken van de burnout of stress aanpakken en kan het zijn dat je nog steeds stress en spanning in je werk ervaart. Om die reden is het ook belangrijk om naar je eigen mindset en veronderstellingen te kijken. Welke aspecten van jouw stresssituatie zijn al opgelost en welke zijn nog te veranderen?
Wij bij Gortcoaching kunnen jou daarmee helpen! Vraag een gratis oriëntatiegesprek met een burn-out coach aan en zie wat wij voor u kunnen betekenen.
Door: Eva van Mourik