Bescheidenheid siert de mens. Dit motto klinkt velen van ons bekend in de oren. Wanneer iemand uitgebreid verteld waar hij of zij goed in is, wordt die al gauw bestempeld als een opschepper. Deze norm van bescheidenheid draagt bij aan het feit dat wij niet graag lopen te pronken met onze kwaliteiten.

Maar weten wij eigenlijk wel waar we goed in zijn? Één ding is zeker, wij weten heel goed waar we niet goed in zijn! Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen zijn geprogrammeerd sneller negatieve dan positieve dingen te onthouden. Dit wordt ook wel de negativiteitsbias genoemd. Het helpt ons negatieve dingen sneller te herkennen, waardoor we ook weer snel kunnen handelen. Maar door deze focus blijven positieve gebeurtenissen vaak minder goed hangen. Ga maar voor uzelf eens terug naar het laatste evaluatiegesprek met uw leidinggevende. Wat weet u er nog van? Waarschijnlijk zijn die paar punten van kritiek veel beter blijven hangen dan dat compliment..

Kortom, wij weten maar al te goed wat onze zwakke punten zijn, maar waar blinkt u in uit? Waar bent u nou écht goed in? Wat is uw talent? Het bewust zijn van dit talent kan ervoor zorgen dat u dit talent ook daadwerkelijk inzet. Ook kunt u bij uzelf nagaan of wat u doet, bijvoorbeeld qua werk, aansluit bij datgene waar u goed in bent. Ieder mens heeft meerdere kwaliteiten, maar er is een uniek en krachtig talent wat ieder in zich heeft. Naast onze bescheidenheid en focus op het negatieve is er nog een reden dat wij ons vaak niet bewust zijn van dit uniek talent. Deze eigenschap is voor onszelf vaak zo vanzelfsprekend, dat we niet inzien dat het ons talent is!
Nieuwsgierig geworden naar uw talent? Een coach kan u helpen bij deze zoektocht. Daarnaast biedt GortCoaching talentenworkshops aan in Amsterdam en Utrecht op 14 en 15 september.

Lizzy McCormick


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden