Gezonde spanning en stress
Ons lichaam is gemaakt om zich aan te passen aan de prikkels die wij ontvangen uit de omgeving. Wanneer je spanning ervaart zal jouw lichaam hier op reageren. Een beetje spanning zorgt ervoor dat jij goed kunt functioneren en lichamelijk klaar bent voor actie. Echter wanneer mensen teveel of te lang spanning ervaren kan dit tot klachten gaan leiden. Je hebt dan stress. onze coaches leggen uit wat stress precies is en hoe je dit kunt voorkomen middels enkele praktische tips.

Gevaren van stress
Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam zich klaar om te vechten. Je lichaam maakt op dit moment adrenaline aan waardoor je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling versneld en je spieren zich aanspannen. Op die manier is je lichaam in uiterste paraatheid om zich te verweren in “gevaarlijke” situaties. Als de stresssituatie te lang duurt gaat het lichaam cortisol aanmaken zodat je even op 110% kunt functioneren. De gunstige effecten van cortisol op korte termijn zijn op lange termijn juist schadelijk. Je lichaam neemt dan niet de tijd om zich te herstellen en dit gaat ten koste van je imuunsysteem. Mogelijke gevolgen zijn dan burnout of slaapproblemen. Stress coaching helpt je van stressklachten af te komen en te voorkomen middels enkele tips:

  1. Ga sporten. Na korte intensieve lichamelijk inspanning is je lichaam geneigd om in ruststand te gaan.
  2. Praat met je omgeving over jouw stresssituaties zodat anderen jou hulp kunnen bieden.
  3. Ga even iets leuks doen waarvan je gaat lachen.
  4. Leer jezelf enkele ontspanningsoefeningen.
  5. Plan dagelijkse rustmomenten in.

Een stresscoach kan samen met jou kijken naar de stresssituaties in jouw persoonlijke leven. Wil jij weten hoe je met gezonde spanning meer energie uit jouw leven kunt halen? Plan dan nu een gratis oriëntatiegesprek in bij stresscoach!

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden