Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Stress ervaren is heel normaal en zelfs een belangrijke en handige eigenschap van mensen om met onverwachte en moeilijke situaties om te gaan. Je lichaam raakt in een actieve toestand waardoor je beter kunt presteren dan in een rustige en ontspannen toestand. Je kan hierbij denken aan iemand die een belangrijke deadline heeft en nog een keer alle energiereserves gebruikt om tot een goed resultaat te komen. Langdurige en chronische stress kan echter negatieve gevolgen hebben op je gezondheid, je humeur en de prestaties die je kan leveren op je werk. Zo kan je bijvoorbeeld minder genieten van de leuke dingen om je heen, ben je altijd erg gespannen of word je juist verkouden als je het heel druk hebt. Coaching geeft jou alvast enkele makkelijk toepasbare tips om met stress om te gaan.

Maak je hoofd vrij door schrijven:
Schrijven helpt veel mensen om hun hoofd vrij te krijgen. Door je gedachtes op te schrijven worden deze vaak helderder en maak je deze bespreekbaar. Je wordt je bewust van wat er allemaal omgaat in je hoofd, je kan prioriteiten stellen maar ook bewust worden van wat de oorzaak is van stress. Probeer bijvoorbeeld eens een papiertje doormidden te delen: op de ene kant beschrijf je stressoren waar je zelf iets aan kan veranderen, op de andere helft schrijf je stressoren op die voor jouw gevoel lastig zijn om te veranderen. Dit biedt aanknopingspunten om met een ervaren coach oplossingen te bedenken waar je mee vooruit kunt.

Word fysiek actief:
Je kent het waarschijnlijk ook van jezelf, als je erg gestrest bent ga je continu piekeren over wat je allemaal nog moet doen, eisen die je aan jezelf stelt, die ene belangrijke deadline van volgende week… Door te sporten kan je niet alleen even je hoofd rust geven maar ook je lichaam/schouders/rug ontspannen. Een leuke bijeffect van sporten is dat je lichaam tal van gelukshormonen aanmaakt. Ken je het gevoel dat je na het hardlopen gelukkig en ontspannen op de bank neerploft? Als je niet houdt van hardlopen kan je bijvoorbeeld ook beginnen aan Yoga of Pilates. Binnen deze lessen ga je zo bewust aandacht besteden aan bewegingen of ademhaling dat je helemaal vergeet je zorgen te maken. En ook op je werk kan je al kleine ontspanningspauzes inbouwen zoals een wandeling in de lunchpauze in plaats van achter de computer te blijven zitten.

Vergeet niet te glimlachen:
Je denkt nu waarschijnlijk…glimlachen? Gek advies. Zelfs als je geen behoefte hebt aan glimlachen kan een lach je humeur veranderen. Uit onderzoek komt naar voren dat je niet alleen glimlacht als je gelukkig bent maar dat het ook andersom werkt. Je wordt gelukkig van glimlachen. De spieren die actief worden tijdens het glimlachen sturen impulsen naar je hersenen waardoor je hersenen denken dat je gelukkig bent en gelukshormonen aanmaakt…probeer het zelf eens!

Wil jij nog meer tips over hoe je weerbaarder kan worden in stress situaties?

Plan dan hier een gratis oriëntatiegesprek in met een van onze coaches!

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden