Plan een Gratis Oriëntatiegesprek
‘’Nothing creates failure like success’’, schrijven Addison Wiggin en William Bonner in het boek Financial Reckoning Day. De wolf op de heuvel is nooit zo hongerig als de wolf die de heuvel beklimt. Iedereen die het pad naar succes bewandeld herkent dit obstakel: na een periode van hard werken en het behalen van je doelen, begint datgene wat je zo succesvol maakte steeds moeilijker om te blijven doen. Persoonlijke groei verandert langzamerhand in stagnatie, je geraakt terug in je comfort zone waardoor het moeilijker is om verder te gaan en uiteindelijk beland je weer terug bij af. Motivatie komt en gaat met vlagen, maar hoe blijven we op lange termijn gemotiveerd om datgene te bereiken wat we zo graag wensen?
Motivatie is een bijzonder fenomeen. Verschillende factoren zorgen ervoor dat je aandacht op iets gefocust blijft en voor een tijd ben je niet meer te stoppen. Je hebt meer energie en discipline dan ooit tevoren. Totdat het weer verdwijnt en je jezelf afvraagt waarvoor je het nu allemaal doet: is genieten nou niet belangrijker dan succes?

Veel lange termijn doelen gaan verder dan dat motivatie je kan nemen en vergen een andere aanpak
Het voelt soms wel alsof je als mens bent verdeeld: aan de ene kant heb je een soort hogere zelf, een zelf dat stil staat bij alles wat je uit het leven wilt en hoe geweldig het leven kan zijn als je achter je doelen aangaat. Een ander deel is wat praktischer en houdt zich meer bezig wat van dag tot dag afspeelt: je moet alsnog de huur betalen, naar je huidige baan en daarnaast wil je ook nog tijd over houden om te kunnen genieten.
En soms beland je in een lagere zelf, wat eigenlijk meer gericht is op het zelfbeeld en wat anderen van je vinden. Dit is datgene in je wat zich wilt bewijzen aan anderen.

Recht op je doel af
Omdat we zo vaak wisselen van staat lijkt het soms moeilijk om het grote plaatje te blijven zien en toch gemotiveerd te blijven. De truc is echter om al deze delen van het zelf dezelfde richting op te laten wijzen. Zie je het grote plaatje niet meer? Sta dan stil hoe je bij datgene wat je moet doen jezelf aan anderen kan bewijzen. Geen zin in je dagelijkse routines? Sta stil bij het proces van routine en bedenk hoe je hier toch van kan genieten. Het lijkt misschien tegenstrijdig, om het grote plaatje even te negeren en je te focussen om de kleinere dingen. Maar als het die vonk is die de vlam van motivatie ontsteekt, is het zeker de moeite waard.

Merkt u dat u moeite heeft om gemotiveerd te blijven? Of heeft u vragen over uw volgende stappen in uw leven? Plan dan een gratis oriëntatie-gesprek in bij een van onze gecertificeerde coaches.

Door: Alvaro Evers


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden