Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Heb je weleens moeite met het aangeven van je grenzen aan je omgeving? Misschien het soms lastig om ze aan te geven, maar op het moment dat jouw grens wordt overschreven weet je dat vaak maar al te goed. Een coach voor jouw loopbaan kan je helpen zodat je in de toekomst je grenzen makkelijker aan kan geven.

Wat als ik nou…
Wanneer je weer aan het overwerken bent of de projecten op je neemt die jouw collega laat verwaarlozen, is het fijn om na te gaan hoe je bewuster jouw grenzen kan bewaken. Wanneer je over je grenzen gaat, voel je ongemak, druk of ontevredenheid over je reactie. Er kunnen gedachten door je hoofd spoken: ‘Had ik nu maar op … manier gereageerd’ of ‘Ik had juist “nee” hierop moeten zeggen. ’Juist door dit ongemakkelijke gevoel weet je waar je grenzen liggen, al kom je hier achteraf pas achter. Je weet echter wel waar je in het vervolg op kunt letten. In welke situaties heb je de neiging om jezelf te laten overrompelen en je grenzen niet duidelijk aan te geven?

Wanneer ga je eroverheen?
Jouw grenzen kunnen wel afhangen van de persoon die je tegenover je hebt, in welke situatie jij je bevindt en hoe je gevoelens zijn. Als jij je prettig voelt kun je vaak meer verdragen dan wanneer jij je niet lekker voelt. Wanneer jij je minder goed voelt liggen je grenzen dichterbij en bedenk je eerder dat je iets niet wilt dan wanneer je ontspannen bent en lekker in je vel zit. Eveneens zal de mate waarin je iets kan verdragen per persoon verschillen.

De poortwachter van je eigen grenzen
Hoe kun je er (vooraf) achter komen waar jouw grenzen liggen? Het is belangrijk altijd op je gevoel af te gaan wanneer jij je grenzen wilt aangeven. In allerlei situaties kun je het gevoel krijgen dat het wat jou betreft te ver gaat. Wanneer je assertief gedrag wilt vertonen, moet je dit doen op een open en transparante manier. Je geeft duidelijk aan wat je denkt voelt en wilt en waar jouw grenzen dus liggen. Doe je dat niet, dan geef je de kans aan anderen om over die grenzen heen te gaan. Wanneer anderen dit aanvoelen nemen ze vaak de ruimte die jij hen biedt. Jij bent dus de enige die aan kan geven waar je grenzen liggen, tot waar mensen kunnen gaan bij jou. Wanneer je dit niet aangeeft, kunnen anderen dit ook niet weten. Kom dus op voor jezelf!

De volgende aandachtspunten kunnen je helpen bewuster om te gaan met het aangeven van jouw grenzen:

  • Luister goed naar de inhoud van het verzoek. Wat vraagt men precies van je? En wat betekent dat voor jou?
  • Je hebt het recht om nee te zeggen. Niemand heeft het recht je te dwingen om iets tegen je zin in te doen. Jij hebt het recht tot een eigen keuze! Een verzoek is een wens en geen eis.
  • Geef eventueel een korte argumentatie of verklaring wanneer je je grens aangeeft. Het is belangrijk dat je jouw reactie kort houdt. Eén reden of verklaring is meer dan genoeg. Hoe meer argumenten je gebruikt, hoe meer munitie je de ander geeft om te kunnen blijven aandringen. Met de zwakste argumenten kan de ander juist weer aan de haal gaan.
  • Geef commentaar wanneer iemand blijft doordrammen. Doe dit op een communicatieve manier, maar ga niet inhoudelijk in op wat de ander zegt, het hoeft namelijk geen discussie te worden. Je laat de ander dan op een assertieve wijze weten dat het genoeg is. ‘Nee’ is ‘nee’.’ Of: ‘Ik vind het vervelend dat je zo blijft aandringen, ik wil dat je daar nu mee stopt.’

Wanneer het lastig blijft om voor jezelf bewust te peilen waar je grenzen liggen en op welke momenten en wijze je hier het beste mee om kan gaan, kan een coach je helpen zo efficiënt mogelijk de grenzen van jouw loopbaan te bewaken. Wat een loopbaancoach voor het effectief functioneren binnen jouw loopbaan kan betekenen, kan duidelijk worden in een kosteloos oriëntatiegesprek.

>> Klik hier om direct naar de agenda te gaan


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden