Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Tijdens het advies over je loopbaan kan je loopbaanadviseur gebruik maken van de RET methode. Het uitgangspunt van deze methode is dat de last die jij ervaart niet wordt veroorzaakt door een situatie maar door jouw opvattingen over deze situatie. Deze opvattingen zijn gebaseerd op irrationele gedachten die je vaak al jaren met je meedraagt. Het is dus lastig om deze om te zetten naar rationele gedachten. Tijdens het advies over loopbaan zal je coach je hierbij helpen door een stappenplan te doorlopen. In dit stappenplan zal er een situatie worden teruggehaald waarbij jij een ongewenst gevoel kreeg. Het stappenplan kan als volgt verlopen :

  1. Wat was de situatie die het ongewenste gevoel en gedrag opriep? Bij deze vraag zullen jullie kort stilstaan bij de situatie en dieper ingaan op de gedachten die je hierbij had.
  2. Wat waren je gevoelens en wat deed je? Je gaat de verschillende emoties die je bij deze situatie kreeg evalueren en bespreken wat je in deze situatie hebt gedaan.
  3. Wat waren je irrationele gedachten en oordelen daarover? In deze stap zal je met je coach kijken welke gedachten verantwoordelijk zijn voor jouw emoties in deze situatie
  4. Ter discussie stellen van irrationele gedachten. Tijdens deze stap zal je stilstaan bij je irrationele gedachten en discussiëren met je coach in hoeverre deze gedachten ook overeenkomen met de werkelijkheid.
  5. Wat zou je willen voelen en hoe zou je je willen gedragen? Hier word je doel geformuleerd en wordt ervoor gezorgd dat je doel realistisch en haalbaar is.
  6. Bepaal welke rationele en productieve gedachten jij wilt inzetten in soortgelijke situaties. In deze stap bij het advies over je loopbaan, zal je coach je stimuleren om realistische en helpende gedachten te formuleren. Dit hoeft niet te betekenen dat alle situaties nu plezierig worden, maar dat de situaties  vervelend maar acceptabel worden in plaats van verschrikkelijk en ondraaglijk.
  7. Experimenteer met de nieuwe rationele en productieve gedachten. Hierbij kan je van de loopbaanadviseur opdrachten meekrijgen om uit te voeren. Na een bepaalde periode zullen jullie weer samen komen en je gedrag evalueren.

Na dit stappenplan te hebben doorlopen tijden het loopbaanadvies, zullen je nieuwe rationele gedachten je helpen om situaties aan te gaan waar je voorheen de mist in ging. Wil jij advies over je loopbaan?


Klik dan hier om het coachingsaanbod te bekijken 
 »


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden