Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Wat zijn jouw kwaliteiten en wat zijn gedragingen die jij niet kan uitstaan?  Het is zonder hulp ook lastig om dit heel helder te krijgen maar daar is een oplossing voor. Daniel Ofman heeft om meer inzicht te krijgen in iemands kwaliteiten de kernkwadranten ontwikkeld.

De eigenschappen die gebruikt worden in een kernkwadrant zijn de eigenschappen die iemand maakt tot wat hij of zij is. Het zijn kwaliteiten die bij anderen als eerste naar boven komen als ze aan een bepaald iemand denken. Een kernkwadrant gaat verder dan alleen iemands kwaliteit, het helpt ook inzicht te geven in diegene zijn valkuilen, uitdagingen en allergieën:

  • Kernkwaliteiten

Een kernkwaliteit is een aspect of zijn aspecten waarin jij als persoon goed in bent. Niet te verwarren met vaardigheden, kernkwaliteiten beschik je over. En deze zijn niet zomaar aan te leren. Een paar voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: Kritisch, Beheerst, Oprecht of assertief.

 • Valkuilen
  Een valkuil is het gedrag wat vertoond wordt als iemand doorschiet in zijn kwaliteit. Stel iemand heeft als kwaliteit dat diegene vastberaden is dan is een mogelijke valkuil dat diegene koppig of star wordt.
 • Uitdagingen
  Een uitdaging is het positief tegenovergestelde van de kwaliteit. Stel wederom dat iemands kwaliteit vastberadenheid is dan kan zijn uitdaging zijn om ruimdenkend te zijn.
 • Allergieën
  Een allergie is een eigenschap die iemand met zijn kwaliteit niet uit kan staan en is de overtreffende trap van de uitdaging. Als iemand bijvoorbeeld als uitdaging heeft om ruimdenkend te zijn dan kan wispelturigheid zijn allergie zijn.

Door het uitwerken van de kernkwadranten krijgt iemand dus inzicht in het totale spectrum van zijn eigen gedrag. Dit geeft mogelijkheden om te groeien door op te passen voor valkuilen en te oefenen met uitdagingen.

De kernkwadranten kun je niet alleen gebruiken om inzicht te krijgen in iemand zijn eigen gedrag, het kan ook heel veel inzicht verschaffen in waarom diegene met andere personen vaak in conflict raakt. Deze personen zitten dan in elkaars allergie, doordat de kwaliteiten van deze personen tegenovergesteld zijn aan elkaar. Door je bewust te zijn van jouw eigen kwaliteiten en allergieën kan dit helpen om conflicten te voorkomen en op te lossen. Er is in veel conflictsituaties namelijk een botsing door een verschil in kwaliteiten doordat personen in elkaars allergie zitten. Het lijkt in deze situatie misschien lastig om tot een hele vruchtbare samenwerking te komen maar door bewustwording van elkaars kwaliteiten en valkuilen is dit mogelijk.

Zou je meer begeleiding willen met om meer inzicht te krijgen in je gedrag? Plan dan een vrijblijvend oriëntatie-gesprek in bij een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden