Wie herkent het niet: er gebeurt iets in je leven en je vraagt je af waarom precies jou dit moest overkomen. Je geeft jezelf de schuld voor het niet binnenhalen van een bepaalde opdracht op je werk of je bent juist boos op de wereld omdat het altijd precies regent op het moment dat jíj naar buiten moet. Anderzijds kan het ook zo zijn dat je ervan overtuigd bent dat jij er zelf voor hebt gezorgd dat je een grote prijs hebt gewonnen of dat het zonder enige twijfel het lot moet zijn geweest dat heeft bepaald dat jij bent toegelaten tot die ene leuke studie. Met andere woorden: je legt de verantwoordelijkheid voor het belanden in een bepaalde situatie vaak bij jezelf of juist bij je omgeving.
Locus of Control
Dit is een fenomeen dat in de psychologie beter bekend staat als ‘locus of control’ (ook wel beheersingsoriëntatie genoemd). Die term heeft betrekking op de mate waarin men denkt controle te hebben over gebeurtenissen in het leven en maakt onderdeel uit van je persoonlijkheid. Hierbij zijn twee categorieën te onderscheiden: de interne en de externe locus of control.
Iemand met een interne locus of control heeft de opvatting dat hij of zij grote invloed kan uitoefenen op ervaringen, waardoor gebeurtenissen worden toegeschreven aan het eigen handelen. Personen met een externe locus of control hebben daarentegen het gevoel dat zij zelf weinig grip hebben op een situatie en denken de omstandigheden waarin zij terechtkomen te danken te hebben aan een ander, het toeval of geluk.
Gedrag
De effecten van de locus of control openbaren zich uiteindelijk in het gedrag. Een individu dat gelooft een situatie in een gewenste richting te kunnen sturen zal sneller overgaan tot actie en hier weinig stress van ondervinden. Iemand die echter denkt dat alles hem of haar overkomt kan situaties daarentegen vaak minder snel benaderen of zelfs gaan ontwijken, met piekeren, angst of keuzestress tot gevolg.
Logischerwijs kan jouw locus of control grote invloed uitoefenen op je manier van leven. Het kan voordelen bieden om bewustzijn te creëren over jouw interne of externe modus, om zo adequaat te kunnen reageren op situaties en in te kunnen zien dat je soms geen grip kunt hebben op een situatie en wanneer dat juist wel mogelijk is. Dit kan een bijdrage leveren aan een positieve mindset.
Zou jij graag meer inzicht willen krijgen in jouw persoonlijkheid en bijbehorende denkpatronen, maar weet je niet hoe? Onze coaches zijn hierin gespecialiseerd en helpen je graag op weg!