Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Iedereen heeft zijn eigen redenen om op zoek te gaan naar een goede coach. Je zoekt een coach omdat je dingen anders wil. De een wil meer orde en balans in zijn leven. De ander wil een boek schrijven, een bedrijf starten of gezonder leven. Sommige mensen willen meer van het leven – meer plezier, meer balans, meer energie – terwijl anderen juist minder willen: minder verwarring, minder stress, minder maatschappelijke druk. Wat de reden ook is, de cliënt is altijd het uitgangspunt.

Co-actief coachen gaat uit van de kracht van de coachingrelatie. De term co-actief verwijst naar het feit dat coach en cliënt met elkaar samenwerken. Bij deze manier van coachen werken de coach en cliënt actief en op basis van een gelijkwaardige relatie samen, om op deze wijze tegemoet te komen aan de behoeften van de cliënt. Het belangrijkste uitgangspunt van life coach is dan ook dat hij of zij zich richt op wat cliënten willen.

De volgende vier pijlers vormen de basis van co-actief coachen:

1. De cliënt is van nature creatief, vindingrijk en compleet
Het primaire uitgangspunt van co-actief coachen is dat cliënten zelf de antwoorden hebben of ze kunnen vinden. Geen enkel antwoord is fout en het is niet nodig de cliënt te ‘repareren’. De coach zelf heeft geen antwoorden, enkel vragen. Soms denk je dat het antwoord niet hebt, soms heb je liever dat iemand je een kant-en-klaar antwoord aanreikt. Echter blijf je dan vaak met een lege verpakking zitten, terwijl je sneller tot actie komt als je zelf de antwoorden aandraagt. Met behulp van life coach Den Haag kijk je bij jezelf naar binnen en zal je merken dat je jezelf (je sterke punten, je beperkingen, doelen en wensen) wel degelijk kent.

2. Co-actief coachen richt zich op het hele leven van de cliënt
Elke dag neem je tientallen, zo niet honderden beslissingen. Al deze, soms onbenullige keuzes, dragen bij aan een leven dat ons meer (of minder) voldoening geeft. Co-actief coachen richt zich op drie uitgangspunten: voldoening, balans en proces.

3. De cliënt bepaalt de agenda
De relatie met een life coach is volledig gericht op het realiseren van de resultaten die de cliënt wil bereiken. Terwijl de cliënt zich concentreert op de veranderingen die hij wil bereiken in zijn leven, houdt de coach hem bij zijn agenda. De life coach draagt zorg dat de cliënt zich steeds weer blijft focussen op het proces van zijn leven en blijft streven naar voldoening en balans.

4. De relatie is een verbintenis die door de coach en de cliënt wordt vormgegeven
Bij co-actief coachen draait het om de effectiviteit van de coaching relatie, niet om die van de coach. Cliënt en coach proberen samen een verbintenis aan te gaan die voorziet in de behoeften van de cliënt. Cliënten hebben veel te zeggen over de manier waarop zij worden gecoacht. Ze werken dus actief mee aan het construeren van een relatie die past bij hun stijl van leren, werken en communiceren. De wederzijdse verantwoordelijkheid van zowel coach als cliënt wordt duidelijk door het feit dat ze samen de verbintenis vormgeven.

Kies hier een life coach uit die bij u past!
Plan hier direct een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze coaches.

Door: Joline Wortelboer


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden