Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ben je al tijden op zoek naar een nieuwe uitdaging?  Heb je al verschillende brieven geschreven en diverse uitnodigingen gehad? En ben je nog steeds nergens aangenomen? Op een gegeven moment kan je aan jezelf en je eigen competenties gaan twijfelen. Wat doe ik verkeerd, vraag je je af? Wellicht kan je de manier waarop je solliciteert nog verbeteren. Loopbaanadviseurs helpen om jouw sollicitatieskills naar het volgende level te brengen en je kansen op een leuke en passende baan te vergoten. Hieronder volgen wat tips om je vast op weg te helpen!

Eerste indruk
Het is een cliché, maar zorg voor een goede eerste indruk. De eerste indruk die iemand van jou krijgt is bepalend voor zijn of haar complete oordeel over jou. Veel recruiters gaan in hun uiteindelijke keuze (helaas) nog steeds af op deze eerste indruk of hun intuïtie, ook al is dit niet altijd een betrouwbare bron. Kies voor nette kleding die bij jou en de organisatie past, wees je bewust van je eigen lichaamshouding, praat niet te snel en straal enthousiasme uit. Uiteraard kunnen loopbaanadviseurs je helpen met het managen van je eerste indruk!

Goed voorbereid met STAR
Een methode die vaak wordt gebruikt door recruiters is de STAR methode. STAR staat voor Situatie, Taak, Aanpak en Resultaat. Voor de werkgever is van belang een goed beeld te krijgen van jouw competenties en zo de beste match te vinden met het functieprofiel. Deze methode is populair omdat uit psychologisch onderzoek blijkt dat gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is van toekomstig gedrag. Bereid je extra goed voor op je sollicitatie door thuis vast een paar pakkende en duidelijke praktijkvoorbeelden te bedenken. Je kan dit het beste doen aan de hand van de vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn voor de functie waarnaar je solliciteert.

Stel relevante vragen
Een sollicitatiegesprek is niet alleen een beoordeling van jou als sollicitant en of jij geschikt bent voor het bedrijf, het werkt ook andersom: jij kan ook middels een gesprek bepalen of de organisatie en de functie bij je passen. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie vergaart over de functie en de organisatie waarbij je solliciteert. Hoe meer je op de hoogte bent, hoe beter je kan inspringen op de specifieke behoeften van de organisatie. Bedenk ook van te voren wat je uit het gesprek wil halen. Mis je nog informatie of ben je nog ergens benieuwd naar? Schrijf je vragen op en neem ze mee naar het gesprek. Je toont hiermee je interesse en laat zien dat je goed voorbereid bent.

Solliciteren is een kunst die gelukkig goed te trainen is. Denk jij dat je wel wat hulp kan gebruiken? Loopbaanadviseurs reiken je tips, handvatten en oefeningen aan om jouw zoektocht naar een nieuwe en passende baan te optimaliseren.

Klik hier om een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in te plannen met een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden