Persoonlijke ontwikkeling: een van de meest motiverende drijfveren op de werkvloer. En bovendien een van de belangrijkste kernkwaliteiten van GORTcoaching. Persoonlijke ontwikkeling vindt je hele leven plaats. Je kunt je op elk denkbaar gebied blijven ontwikkelen, maar zo ver gaat dit artikel voor nu niet. Dit artikel richt zich op een vorm van persoonlijke ontwikkeling, namelijk loopbaanontwikkeling. Want je kent het vast wel: je hebt het gevoel dat je niet alles uit jezelf haalt op de werkvloer, of je loopt vast en weet even niet hoe je verder moet. Misschien wil je compleet iets anders, of misschien is het maar een kleine verandering, hoe dan ook: je hebt (nog) niet het idee dat je je kansen en kwaliteiten optimaal benut. Hoe zorg je ervoor dat je inzicht krijgt in je kansen, ontwikkelpunten en kernkwaliteiten?
Wat is loopbaanontwikkeling?
Je loopbaan is de reeks van functies die je je gedurende je leven bekleedt. Makkelijker gezegd, alle banen die je hebt gehad en nog gaat krijgen. Loopbaanontwikkeling is het optimaal benutten van jouw carrière door gebruik te maken van de kansen in de verschillende fases die je loopbaan kent. Per fase zijn er verschillende ontwikkelmogelijkheden en focuspunten.
Fases in jouw loopbaan
Binnen jouw loopbaan doorloop je, zoals genoemd, verschillende fases. Je begint al bij je eerst betaalde baan, bijvoorbeeld je vakantiebaan bij een bollenkwekerij, of als vakkenvuller in de supermarkt. In deze eerste fase doe je je eerste ervaringen op. Je hebt hier vaak nog niet echt een duidelijke loopbaankoers. Je bent op dit moment al aan het nadenken over wat je wil en hoe je dit kunt krijgen.
In de tweede fase begin je aan je eerste serieuze baan. Dit is de fase van vestiging. Hier richt je je op je prestatie en wil je laten zien wat je waard bent. Je ontdekt hier je eigen competenties. Je zoekt in deze fase richting, zowel binnen als buiten de organisatie waar je werkt.
Je komt vervolgens in fase drie. In deze fase heb je al werkervaring opgedaan, maar begint nu stil te staan bij wat je écht wil. Je hebt al veel kennis en kunde en gaat op zoek naar waar je dit optimaal kunt benutten. Wat past nu echt bij je? Wat zijn jouw talenten en hoe en waar zet ik deze in? Dit zijn vragen waar je bij stil kunt staan in deze fase.
In de vierde en laatste fase van jouw loopbaan kun je jezelf een senior noemen. Je kunt anderen veel leren omdat je inmiddels veel ervaring hebt. Je gaat jezelf anders relateren tot je werk. Misschien krijgt werk een andere betekenis in je leven en besluit je minder te werken.
Hoe kun jij elke loopbaanfase optimaal benutten?
Per fase zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om je optimaal te ontwikkelen.
Fase 1
In deze fase kun je jezelf de vraag: “hoe kom ik aan een baan die aansluit op mijn niveau en behoeften?” stellen. Nu heel simpel zou je zeggen: solliciteren! Nu klinkt dat heel makkelijk, maar een goede sollicitatie brengt heel wat met zich mee. Dit artikel zal je meenemen in hoe je een sollicitatie goed kunt laten verlopen, waardoor je hopelijk (!) de baan krijgt die jij wil! Deze tips zullen je overigens niet alleen in deze fase helpen, want solliciteren komt vaker terug in je loopbaan.
Solliciteren: Solliciteren begint niet pas bij het sollicitatiegesprek. Een sollicitatie begint al bij jouw cv. Dit is namelijk het eerste wat de (toekomstige) werkgever van jou ziet. Je moet dus zorgen dat jouw cv op orde is! Hoe doe je dat?
Wat in je cv vermeld moet worden zijn je contactgegevens, je werkervaring, je opleidingen en je kennis en vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk om een representatieve foto op je cv te plaatsen. Naast deze basis hebben wij nog een aantal tips waardoor je jouw cv er echt uit kunt laten springen.
Tips bij het maken van een goed cv:
- Maak het persoonlijk: Schrijf een kort stukje over jezelf om jezelf voor te stellen. Hiermee zorg je ervoor dat jouw cv niet alleen een opsomming is van de feiten, maar zorg ervoor dat je cv persoonlijk is. Maak dit echter niet te cliché of lang. Probeer eerlijk te zijn zodat je oprecht overkomt. Denk hierbij goed na over wat jou, jou maakt en wat voor de lezer/werkgever relevant is om te weten. Vraag eventueel vrienden of familie om jou te beschrijven. Dit geeft weer nieuwe inzichten!
- Werkervaring: Schrijf alleen relevante werkervaring op, of onderscheid relevante en overige werkervaring door middel van kopjes. Heb je nog niet zo veel of geen werkervaring? Denk dan bijvoorbeeld aan interessante projecten die je op school hebt gedaan, zoals commissies en vrijwilligerswerk!
- Maak je cv overzichtelijk: Maak gebruik van kopjes, en duidelijke indeling en een volgorde.
- Let op taal- en spellingsfouten: Dit is eigenlijk nog wel het belangrijkste van al de genoemde tips. Hoe mooi en geordend jouw cv ook is, één spellingsfout kan er al toe leiden dat een werkgever niet geïnteresseerd is. Let hier dus goed op en laat jouw cv eens nalezen door een ander!
De eerste stap voor een goede sollicitatie heb je gezet, namelijk je cv! Nu jouw cv op orde is en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je je hier op voorbereiden! Bij een sollicitatiegesprek komt meer kijken dan alleen het gesprek zelf. Hier dus wat tips om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden:
- Lees je in over de organisatie: Bij elke sollicitatie kun je de vraag verwachten: “waarom een baan in ons bedrijf?”. Door je goed in te lezen kun je hier goed antwoord op geven. Bekijk dus de website van de organisatie en bijvoorbeeld sociale mediakanalen. Vaak kun je hieruit opmaken wat de kernwaarden, missie en visie van de organisatie zijn. Bedenk zelf wat jou hierin aanspreekt, zodat je een oprecht antwoord kunt geven op een vraag zoals deze.
- Lees de vacature goed door: Wat voor eisen heeft deze functie? Wat voor taken ga je doen binnen deze functie? Voldoe je aan de eisen en pas je in het plaatje? Bedenk hoe je dit gaat ‘bewijzen’. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar eerdere ervaringen te verwijzen.
- Veel voorkomende vragen: Verdiep je in de vragen die veel voorkomen tijdens sollicitaties. Een voorbeeldvraag kan zijn: “Wat zijn jouw sterke punten en hoe kun je deze binnen deze functie inzetten?”.
- Kom op tijd: Deze tip klinkt heel logisch, maar dit gaat nog wel eens mis. Plan dus je afspraak goed in. Bedenk van tevoren hoe je er gaat komen en hoelang je de tijd nodig hebt hiervoor. Zo kan er niets misgaan.
Fase 2
In fase twee, de vestigingsfase van je loopbaan, wil je laten zien wat je waard ben. De eerste stap hierin is het zelf ontdekken van jouw competenties en hoe je deze in kunt zetten. Door hierachter te komen kun je zelfverzekerd achter je eigen prestaties staan. Het kan uiteraard soms lastig zijn om je eigen kwaliteiten of competenties goed in beeld te krijgen. Wat helpt bij het krijgen van inzicht in je eigen prestaties, is het vragen naar feedback. Nu kan het soms best een uitdaging zijn om feedback te ontvangen. Het belangrijkste bij het ontvangen van feedback is dat je je ervoor openstelt. Je kunt dit doen door:
Te luisteren
Actief luisteren doe je door je open op te stellen. Laat blijken aan de ander dat je luistert door te knikken, te hummen en oogcontact te maken. Verder kun je ook aantekeningen maken, zodat je deze later terug kunt halen.Vragen te stellen
Stel vragen om de feedback van de ander te begrijpen. Check of je de feedback hebt begrepen en vraag naar voorbeelden voor een duidelijk beeld.
Waardering te tonen
Waar je misschien niet meteen aan zult denken bij het ontvangen van feedback, is om de ander te bedanken. Echter is dit een belangrijk punt. Zie feedback dan ook niet als bedreiging, maar juist als een positief punt. Met feedback kun je namelijk jezelf ontwikkelen. De ander geeft jouw informatie waarmee jij dit kunt doen.
(N)iets te doen
Gun jezelf wat tijd om na te denken over de feedback die je hebt ontvangen. Herken je je in de feedback? Kun je er iets mee? Wil je iets veranderen? Onthoud goed dat uiteindelijk jijzelf de enige bent die bepaalt of je er wat meedoet. Mocht je iets met de feedback willen doen, vraag dan bijvoorbeeld naar hoe ander het voor zich ziet in een perfecte situatie of kom zelf met een voorstel. Mocht je niets met de feedback willen doen, laat dit de ander dan ook weten. Geef hier dan bijvoorbeeld aan wat de reden is dat jij niets wil doen met de gegeven feedback.
Fase 3
Fase drie is de fase waarin jij al veel werkervaring hebt opgedaan. In deze fase kun je stil staan bij wat je écht wil. De kennis en kunde die je hebt wil je optimaal kunnen benutten. Je kunt je hier af vragen of je nog op de juiste plek zit binnen je huidige baan. En zo niet, op zoek gaan naar wat echt bij je past. Hoe dan ook is het belangrijk om in deze fase de balans op te maken. Met behulp van de volgende korte oefening kun je erachter komen of jij nog op de goede plek zit.
Oefening: Maak een lijstje van de dingen waar je energie van krijgt in je werk. Vervolgens maak je een lijstje van dingen die je energie kosten. Is dit in balans? En voelt dit goed?
Denk vervolgens na over de volgende vragen:
- Is dit in balans?
- Voelt het goed?
- Is er verandering nodig?
- Hoe kun je deze verandering realiseren?
- Wat zal een eerste stap kunnen zijn in de goede richting?
Fase 4
In de laatste fase van jouw loopbaan geef je vaak een andere betekenis aan werk. Het is een fase waarin veel kan veranderen. In deze fase kun je nadenken over vragen als:
- Ga ik eindelijk iets doen waar mijn hart ligt?
- Ga ik minder werken en neem ik meer tijd voor andere dingen?
- Wat is echt belangrijk voor mij en hoe uit zich dit binnen mijn loopbaan?
Deze tips, oefeningen en reflectievragen helpen jou hopelijk jouw kansen en kwaliteiten beter te benutten binnen jouw loopbaan. Heb je hulp nodig binnen een van deze loopbaanfasen? Kijk dan wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen:
- Loopbaancoaching
- Loopbaancoach Amsterdam
- Loopbaancoach Rotterdam
- Loopbaancoach Den Haag
- Loopbaancoach Utrecht
- Loopbaancoach Eindhoven
- Loopbaancoach Groningen
Of kun je op andere gebieden hulp gebruiken van een coach? Kijk dan waar de coaches van GORTcoaching jou kunnen helpen!