In deze tijd hebben veel organisaties last van de economische crisis. Het gevolg is vaak een gedwongen reorganisatie en ontslag voor het personeel. Maar wat moet jij nou als jouw werkgever opeens geen baan meer voor je heeft? In deze situaties kom je in aanmerking voor een outplacementtraject. Outplacement kan jou hierbij helpen!
Waarom outplacement?
Voor sommige mensen is het lastig om een nieuwe baan te zoeken. Zij weten vaak niet waar ze moeten beginnen of hebben al jarenlang niet meer gesolliciteerd. Daarnaast is de arbeidsmarkt in de loop van de jaren veranderd. Al deze obstakels bij het zoeken naar een nieuwe baan bezorgen bij veel mensen stress en spanning. Bij Outplacement helpen onze coaches jou om weer grip te krijgen op de situatie en begeleiden zij je bij het heroriënteren op de arbeidsmarkt.
Het traject
Je hebt ontslag gekregen en wat nu? Hoe gaat de zoektocht naar jouw nieuwe baan er uitzien? Binnen een outplacementtraject doorloop je verschillenden stappen. De volgende onderwerpen kunnen aanbod komen:
- Afwikkeling en verwerking van ontslag: gedwongen ontslag komt emotioneel vaak hard aan. Wie ontslagen wordt kan zich woedend, afgewezen en neergeslagen voelen. Tijdens het eerste oriëntatiegesprek probeert de coach met je erachter te komen in hoeverre je het ontslag mentaal verwerkt hebt. Pas als je dit een plek hebt geven, is het mogelijk om vooruit te kijken en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.
- Zoeken naar competenties: in de zoektocht naar een nieuwe baan is het belangrijk dat je weet wat je wilt gaan doen. Tijdens het outplacementprogramma zal er een inventarisatie gemaakt worden van een aantal zaken. Wat wil ik gaan doen? Het is mogelijk dat je hetzelfde werk wilt uitvoeren of toe bent aan iets heel nieuws. Wat kan ik eigenlijk? Hierbij kan je denken aan opleidingen, werkervaring en persoonlijkheid. Maar hierbij is inzicht in je sterkte en zwakte punten ook van belang. Verder zal je de coach kijken gaan kijken wat de situatie en jouw kans op de arbeidsmarkt zijn.
- Sollicitatievaardigheden oppoetsen: veel werknemers die al jarenlang een vaste baan hebben gehad, vinden het moeilijk om weer te gaan solliciteren. In deze situatie is het belangrijk aandacht te besteden aan sollicitatietechnieken. Tijdens een outplacementtraject zul je samen met de coach kritisch gaan kijken naar je cv en zal de coach je begeleiden bij het schrijven goede brieven. Verder bespreekt de coach met je zaken als je lichaamstaal, gedrag en timing tijdens een sollicitatiegesprek. Op deze manier kun je tijdens je sollicitatiegesprek een nog krachtiger indruk maken.
- Actief zoeken naar vacatures: als je samen met de coach een beeld hebt gekregen van je kansen op de arbeidsmarkt, is het tijd om te gaan zoeken. Tijdens het je zoektocht zul je nog regelmatig een begeleidingsgesprek hebben met je coach.
Wil jij ook jouw kans vergroten op het vinden van een nieuwe baan en hierbij professioneel begeleid worden? Plan dan hier een gratis oriëntatiegesprek in.