Plan een Gratis Oriëntatiegesprek
Tips voor spreken
De stem. Eén van de krachtigste instrumenten die de mens tot zijn beschikking heeft. Met woorden worden liefdes bezegeld, oorlogen gecreëerd en wordt kennis overgebracht.

Toch kan vertellen voor veel mensen een uitdaging zijn. Waarom wordt naar de één wel geluisterd en naar de ander niet? In dit artikel worden aan de hand van het TED filmpje van Julian Treasure verschillende do’s en don’ts besproken zodat er ook daadwerkelijk geluisterd wordt wanneer je spreekt.

Als eerst bespreek ik kort de don’ts. Wat zorgt ervoor dat mensen niet open staan om te luisteren naar jouw verhaal?

1. Roddelen. Wanneer er wordt geroddeld over iemand dan weet de luisteraar dat de kans groot is dat zodra hij/zij de kamer verlaat er ook wordt geroddeld over diegene.

2. Veroordelen. Als iemand veroordelend praat wordt er geen sfeer gecreëerd waar de luisteraar weet dat de verteller hem/haar accepteert. Dit zorgt er niet voor dat er graag naar de verteller geluisterd wordt.

3. Negativiteit en klagen. Dit heeft geen verdere uitleg nodig denk ik zo.

4. Excuses. Wanneer de verteller nooit de verantwoordelijkheid neemt voor dingen die niet goed zijn gegaan en het gevoel geeft dat de fout altijd bij iemand anders ligt, houdt het luisteren snel op.

5. Liegen.

6. Dogmatisme. Wanneer feiten en meningen gemixt worden werkt dit niet bevorderend om open te staan voor het verhaal van de ander.

Wat werkt dan wel? Wat zorgt ervoor de luisteraar zijn to do lijstjes even laat voor wat het is en op het puntje van zijn stoel gaat zitten om naar het verhaal te luisteren? Volgens Treasure zijn er vier krachtige mechanismen die ervoor zorgen dat iemand naar je wil luisteren.

1. Eerlijkheid. Vertel geen dingen waarvan je weet dat ze niet bij je passen. Of die je niet kan waarmaken.

2. Authenticiteit. Wees jezelf. Sta in de kracht van je eigen persoonlijkheid.

3. Integriteit. Als je kleur A bekent en dan vervolgens kleur C uitvoert, werkt dit geen sympathie op. Onderneem actie op wat je uitspreekt.

4. Liefde. Als je iemand het beste gunt, dan is het bijna onmogelijk om tegelijkertijd iemand te veroordelen.

Naast deze tips gebaseerd op handelen als persoon verdiend de stem zelf ook nog de nodige aandacht. Een lage stem geeft meer vertrouwen en zorgt ervoor dat er sneller geluisterd wordt. Probeer dus via de longen te praten in plaats van de keel. Ook het tempo maakt uit. Wanneer er in een snel tempo wordt gesproken komt dit heel enthousiast over, maar minder serieus.

Zou u na dit artikel gelezen te hebben aan de slag willen gaan met deze vaardigheid? U kunt hier een gratis oriëntatiegesprek aanvragen.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden