Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Je hebt behoefte aan coaching en wilt graag precies weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om toegang te krijgen tot een coachbudget. Bekijk het stappenplan hieronder om uit te zoeken welke optie voor jou geschikt is.

Optie 1: Check je CAO
Vakbonden en werkgevers (in o.a. de bankensector) zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in jouw CAO een coachbudget is opgenomen. Dit bedrag is dan ieder jaar voor jou gereserveerd door je werkgever en kan na overleg met je werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. Het meest voorkomende bedrag is 500,- per jaar. Je kunt je CAO online vinden of bij je HR manager opvragen.

Optie 2: Ga de mogelijkheden na bij je HR manager
HR of personeelszaken beschikken vaak over een opleidings- of bijzonder budget wat besteed kan worden aan onder andere coaching. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling zeer goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers! Heb je nog niet om een coachbudget gevraagd? Je kan sowieso alvast een gratis oriëntatie gesprek plannen met één van onze coaches. Je kunt dan met de coach (tijdens het gratis oriëntatie gesprek of tijdens een coachgesprek als je al bent begonnen met je traject) uitdenken hoe je jouw coachbudget met je HR manager kunt bespreken. De coach kan tevens een passende offerte voor de HR manager maken waarin duidelijk het nut en doel van de coaching staan vermeld.

Optie 3: Ga de mogelijkheden na bij je manager of de directeur
Soms gaat niet de HR manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar je manager of zelfs de directeur. Ook in dit geval kan je gerust eerst een gratis oriëntatie gesprek plannen met een coach zodat de coach je kan helpen met een plan en een offerte voorstel die je dan daarna kan overleggen met de directeur of leidinggevende.

Optie 4: Belastingaftrek voor ondernemers
Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Wil je graag advies over hoe je dit het beste kan doen? Klik dan hier.

Optie 5: Belastingaftrek voor particulieren
In bepaalde gevallen kunnen kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding afgetrokken worden van de belasting. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden: de uitgaven moeten gericht zijn op je (toekomstige) beroep, er moet sprake zijn van een leertraject onder toezicht én het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. Als je dit nauwkeurig wilt uitzoeken is de kans aanwezig dat je hier een belastingadviseur bij nodig zal hebben. Dit kan het wel waard zijn!

Optie 6: Basis & Aanvullende Zorgverzekering
Bij een basis zorgverzekering is het niet gebruikelijk dat er een vergoedingsmogelijkheid is voor een coachtraject ten behoeve van je persoonlijke ontwikkeling. Sommigen van onze coaches zijn tevens psycholoog NIP. In de polis van uw aanvullende zorgverzekering staat aan welke voorwaarden een coachtraject met een psycholoog NIP moet voldoen om het traject voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Wij raden je aan vooraf goed te informeren over de mogelijkheden van vergoeding bij je zorgverzekering. Tevens is het belangrijk om te weten dat je aanvullende zorgverzekering trajecten met NIP psychologen vaak pas achteraf vergoeden. Je moet dus eerst zelf je coachfactuur betalen en dan achteraf declareren.

Optie 7: Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Mocht je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en ons coachtraject gebruiken om weer aan de slag te gaan is de kans zeer groot dat je volledige coachtraject vergoed wordt. Ook dit kan je het beste vooraf informeren bij je verzekering.

Optie 8: Wanneer je een UWV uitkering ontvangt
De uitkeringsinstantie (UWV) stelt geld beschikbaar voor herstel en integratie processen. Als jij een uitkering ontvangt kan je bij het UWV informeren of er geld beschikbaar voor je is, klik hier voor de aanvraag. Of bespreek dit met je UVW coach.

Optie 9: Particulier tarief
Tevens bieden we je de mogelijkheid om coachgesprekken te voeren voor het particuliere tarief van 99,- incl. BTW indien je geen zakelijk coachbudget krijgt of als deze op is.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden