Vooruit kunnen denken. Het lijkt een heel fijne kwaliteit om als mens te hebben en dat is het in veel gevallen ook zeker, maar soms kan het een averechts effect hebben. Want wat gebeurt er als er te veel dingen zijn om over na te denken? Als ons cognitief vermogen te zwaar belast wordt? Nadenken wordt dan ineens piekeren en het gevoel van controle wordt vervangen door chaos.
Wanneer ervaren we stress?
Het kan lastig zijn om alle balletjes in de lucht te houden en een goede balans te vinden tussen werk, kinderen, sportief zijn en ook nog eens een sociaal leven onderhouden. Dan komt daar ook nog eens bij dat de mens dusdanig ontwikkeld is dat het nog niet gebeurde scenario’s in het hoofd kan afspelen om dáár vervolgens over te gaan piekeren. Je merkt het al, er zijn om ons heen ontzettend veel bronnen die stress op kunnen leveren, met alle gevolgen van dien.
Verschil tussen mensen en dieren
Daarin onderscheidt de mens zich van andere dieren, zoals bijvoorbeeld de zebra. Een zebra in het wild ervaart een korte en heftige vorm van stress wanneer het de scherpe tanden van een leeuw met rasse schreden ziet naderen. Of de zebra ontsnapt, of hij dient als avondeten, that’s it. De na-effecten van deze stressor zijn er voor de zebra niet en er is geen ruimte voor piekeren, laat staan dat het zich zorgen maakt om gebeurtenissen die nog niet eens plaats hebben gevonden. Zo zwart-wit is ons leven ‚helaas’ niet en dus moeten we manieren bedenken om stress in de hand te houden.
Coping
Ieder mens gaat op z’n eigen manier om met stress. Sommige mensen zoeken steun in hun sociale omgeving of proberen het probleem actief aan te pakken. Terwijl anderen de problemen juist proberen te vermijden of afleiding zoeken. Het omgaan met stressvolle gebeurtenissen wordt coping genoemd en de manier waarop ieder persoon op zijn manier omgaat met stress wordt een copingstijl genoemd. Maar wat is nou de beste copingstijl? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet overweldigd worden door alle prikkels die bij ons binnenkomen, zodat we alle facetten van ons leven op de rails houden?
Stress Coaching
Bij dit soort vragen kan een coach hulp bieden. Onze stress coaches zijn gespecialiseerd in het herkennen, danwel aanpassen van de copingstijl en kan gerichte, concrete tips geven over hoe om te gaan met stress in het dagelijks leven. Stress coaching is gericht op het voorkomen en herstellen van stress, met als eindresultaat een beter persoonlijk stress- en time management.
Wanneer je twijfelt of je op de juiste manier omgaat met stressoren in je omgeving, dan kan een Stress Coach dus uitkomst bieden door te helpen bij het aanleren van een effectieve copingstijl. Zodat we niet opgegeten worden door de stress om ons heen.
Door: Derk Pelle
Kijk direct in de agenda en plan uw gratis oriëntatiegesprek met een stress coach naar keuze.