Vijf tips tegen Burn-out
Volgens het CBS lijdt 1 op de 8 werknemers in Nederland aan een burnout. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een fysieke, emotionele en geestelijke uitputting die het gevolg is van langdurige stress. De gevolgen zijn niet mis: burnout leidt tot emotionele uitputting, afstandelijkheid ten opzichte van anderen, een laag zelfvertrouwen, depressie en langdurig ziekteverzuim. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom bieden de coaches van gortcoaching.nl je deze vijf tips om een burnout te voorkomen en meer ontspanning te creëren. Ook als je geen last van spanningsklachten hebt, zijn deze tips het lezen waard! Wil je graag meer weten over burn-out en eventueel met een van onze coaches aan de slag, bezoek dan onze pagina over burn-out.
1. Luister naar jezelf
Vaak zijn mensen geneigd om over hun eigen grenzen heen te gaan. Zij werken dan door totdat zij door ziekte geveld worden en wel thuis moeten blijven. Het is niet zo dat hun lichaam hen geen halt toe geroepen heeft: burnout is het gevolg van het niet (op tijd) herkennen van deze stopsignalen. Om dit te voorkomen is het van belang dat je de waarschuwingen van je lichaam eerder herkent. Een handig hulpmiddel hierbij is de spanningsthermometer. Maak een top-10 van spanningsklachten die jij kunt hebben, waarbij 1 staat voor ‘volkomen ontspannen’ en 10 voor ‘volkomen gespannen’. Schrijf bij elk cijfer de signalen waaraan jij herkent dat je gestresst bent. Krijg jij bijvoorbeeld een paniekaanval wanneer je behoorlijk gespannen bent? Zet dit signaal dan bij 8 of 9. Verzin vervolgens bij elk cijfer een maatregel waarmee je je stressniveau kunt verminderen. Denk hierbij aan een rondje wandelen of hardlopen, wat te drinken pakken, muziek luisteren, even praten met een collega, een middagje vrij plannen, wat rustiger aan doen, op tijd naar bed gaan et cetera. Door de spanningsthermometer regelmatig in te vullen zul je beter worden in het tijdig herkennen van waarschuwingssignalen. Bovendien weet je wat je te doen staat wanneer je last hebt van stress.
2. Verbeter je levensstijl
Een fit en gezond lichaam is weerbaarder tegen werkstress. Het kan daarom verstandig zijn je leefstijl aan te passen. Gezonder leven hoeft écht niet veel moeite te kosten. Natuurlijk is het goed om een sportschool abonnement te nemen (en dan ook daadwerkelijk te gaan sporten), maar je kunt ook meer beweging in je dagelijkse ritme inbouwen door de trap te nemen in plaats van de lift en de fiets in plaats van de auto. Als je al met de fiets naar je werk gaat, neem dan eens een andere, langere route. Ga gezellig wandelen met een vriend/ vriendin of lekker ravotten met je kinderen. Ook klussen als stofzuigen, ramen lappen of de auto wassen zijn vormen van beweging. Nog een onderdeel van een gezonde levensstijl is goede, gevarieerde voeding. Een stevig ontbijt vormt de basis voor de dag. Neem ook de tijd om op je werk te lunchen. Kies voor mager broodbeleg en stop eens wat rauwkost in je broodtrommel zodat je lunch gevarieerder wordt dan alleen boterhammen. Neem ook gezonde tussendoortjes zoals fruit mee. Ten slotte is het belangrijk dat je ritme en regelmaat inbouwt in je leven. Eet bijvoorbeeld op vaste tijden en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Met deze kleine aanpassingen zorg je voor een fitter, gezonder en weerbaarder lichaam.
3. Vind balans
Nog een sleutelwoord is balans. Probeer de eisen van je werk en jouw behoeften met elkaar in evenwicht te brengen. Is de werkdruk eigenlijk net iets te hoog? Wellicht is je werk te zwaar voor je. Het is goed om dit te erkennen en hierover met je leidinggevende in gesprek te gaan. Verder is het mogelijk dat je takenpakket te eenzijdig is, waardoor het nodig is om meer diversiteit in je activiteiten aan te brengen. Ook de balans tussen werk en privé is een belangrijke factor. Het combineren van een gezinsleven met een drukke baan kan beslist stressvol zijn. Rolconflicten treden op wanneer je moeilijkheden ervaart bij het vervullen van bijvoorbeeld de rol van ouder en die van werknemer. Wanneer je echter leert om deze rollen succesvol te combineren, heeft dat positieve effecten op je werk, je thuissituatie en je gezondheid. Wie weet helpt thuiswerken jou om beide rollen te kunnen vervullen of misschien kun je sommige taken als koken en boodschappen doen uitbesteden.
4. Ontspan
Hoewel slapen ontzettend belangrijk is, is ontspannen meer dan alleen voldoende nachtrust nemen. Zorg voor voldoende vrije tijd en doe op deze momenten dingen waarvan jij weet dat ze je tot rust brengen. Soms is het ook prettig en nuttig om even helemaal niets te doen, niets te hoeven. Zet je telefoon uit en vermijd het checken van je e-mail. Op die manier kun je even helemaal loskoppelen van je werk. Ook overdag kun je rustpunten inbouwen. Een wandeling tijdens de lunchpauze zorgt voor ontspanning, evenals het doen van een ontspanningsoefenening. Ga rechtop zitten en adem vijf keer achter elkaar rustig en diep in en uit. Laat alle gedachten die binnenkomen even voor wat ze zijn. Zo creëer je overdag jouw eigen mindfulnessmomentje. Stel tot slot het opnemen van vakantiedagen niet uit tot aan je zomervakantie. Regelmatig een dagje vrij nemen bevordert de herstelfunctie van de vakantie en heeft een positieve uitwerking op je gezondheid.
5. Zoek steun
Sociale steun is erg belangrijk. Het kan een hele opluchting zijn om even aan een collega te vertellen wat je dwarszit. Wellicht heeft een van je vrienden goede tips om jou te te helpen wat meer rust te vinden. Wanneer je er niet uitkomt, is het raadzaam om een coach om hulp te vragen. Hij/ zij kan bijdragen aan meer inzicht in jouw werkomgeving en behoeften en helpt je om je leven zo in te richten dat de kans op een burnout kleiner wordt.