Wellicht ben jij je al bewust van een van jouw talenten. Dit talent kan zowel tot uiting komen in je werk, een sport die je beoefent, een hobby of in iets anders. Wanneer je weet wat je talent is en je dit vervolgens tot uiting kan brengen, is dit een een fijn gevoel. Je kunt je talent continue blijven ontwikkelen, je kunt er kracht uit putten en het geeft je vooral motivatie wanneer je ermee bezig bent. De grote kans bestaat echter dat jij nog niet al je talenten hebt ontdekt. Een zoektocht naar je talenten is het zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor jezelf. Maar hoe kom je er achter wat jouw talenten zijn? GORTcoaching geeft jou vijf tips!
1. Observeer jezelf
Of je nou een ‘een oude rot in het vak’ bent of net een kijkje komt nemen op de arbeidsmarkt, het kan erg nuttig zijn om eens (opnieuw) te kijken naar de leuke aspecten van je werk. Breng in kaart wat je graag doet en waar je plezier aan beleeft. Wist je dat er een verschil kan zijn tussen de dingen waarin je goed bent en de dingen waarvan je daadwerkelijk energie krijgt? Je kunt bijvoorbeeld door jouw nauwkeurigheid heel gestructureerd en netjes te werk gaan. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je het leuk vindt om alle administratieve klusjes op te knappen. Datgene waar jij goed in bent én waar je vervolgens ook energie van krijgt, vormt jouw talent. Ga eens na wanneer jij helemaal opgaat in taken die niet veel moeite kosten. Wanneer ervaar je een gevoel van flow? Zoek vervolgens uit wat je belemmert om je talenten optimaal in te kunnen zetten. Zijn er teveel taken die jou veel energie kosten? Misschien kun je een manier bedenken waarop je deze klussen minder energieverslindend kunt maken. Versterk jouw favoriete vaardigheden door ze vaker in te zetten en voilà: je werkt meer vanuit je talenten.
Een andere manier om erachter te komen wat jouw drijfveren en wensen zijn, is het invullen van een waardentest. Op het internet en in boeken zijn er diverse tests te vinden, waardoor je meer inzicht in jezelf krijgt.
2. Kom tot jezelf
Soms is het goed om even een break te nemen en je te bezinnen. Zoek even de rust op door een dag of twee je telefoon uit te zetten, een weekendje weg te boeken of door gewoon even helemaal niets te doen. Stel jezelf de vragen: wat vind ik nou echt belangrijk? Waarin wil ik mij ontwikkelen? Neem hiervoor de tijd, dit is niet iets dat je in tien minuten duidelijk hebt. Wees onbevangen en durf te dromen. Het kan handig zijn om je bevindingen op te schrijven. Zo kun je het later nog eens teruglezen en hieruit conclusies trekken. Bovendien werkt het verhelderend wanneer je gedachten concreet onder woorden kunt brengen.
3. Betrek je omgeving erbij
Anderen kennen jou soms beter dan jij jezelf denkt te kennen. Vraag aan vrienden, familie of collega’s wat zij voor kwaliteiten in jou zien. Stuur ze bijvoorbeeld een mailtje met de volgende vragen: ‘Wat zijn drie goede eigenschappen van *naam*?’, ‘Wat zijn talenten van *naam*?’ en ‘Wat voor beroep zou passen bij * naam*?’ Dit soort vragen kunnen heel interessante, verfrissende informatie opleveren. Sommige opmerkingen zullen herkenbaar voor je zijn, maar sommige kunnen ook totaal nieuw voor je zijn. Dit brengt je tot nieuwe inzichten en wellicht tot een andere manier om naar jezelf te kijken.
4. Systematisch aan de slag
Het doel van deze tips is om jou te helpen met het ontdekken van je talenten. Wil je dit daadwerkelijk kunnen bewerkstelligen, is het naast de input uit de omgeving en het stilstaan bij jezelf belangrijk hier systematisch mee aan de slag te gaan. Met bovenstaande tips neem je in een vroegere fase rustig de tijd om een volledig beeld van jezelf te ontwikkelen. Vervolgens stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op: hierbij kun je zelf de keuze maken of je dit het grootste gedeelte individueel uitvoert of gebruik maakt van een intensievere samenwerking met een professional. Je schrijft je doelen uit en de stappen hoe je tot deze doelen gaat komen. Zo kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken gedurende een tijdsperiode een X aantal keer een nieuwe hulpbron (een test, een adviesorgaan, etc.) in te schakelen om zo meer kennis over je talent en hoe deze het best inzetbaar is te vergaren. Aan de hand van dit plan geef je jezelf handvatten en plan je specifiek momenten in waarop je jezelf controleert of je nog steeds aan je persoonlijk ontwikkelingsplan voldoet.
5. Experimenteer
Wanneer je langzamerhand een steeds duidelijker beeld van jouw talenten krijgt, is het een verstandige keuze de laatste, experimentele fase te betreden. Voer jouw persoonlijk ontwikkelingsplan actief uit. Probeer die dingen uit waar je nieuwsgierig naar bent en reflecteer vooral bij elke stap goed op jezelf. Praat met anderen in je omgeving die deze zoektocht al voltooid hebben. Verdiep je in datgene waarin jij denkt meer te kunnen betekenen dan anderen. Wees consequent in het aanhouden van je plan, maar wees vooral ook eerlijk tegen jezelf. Wanneer je merkt dat je toch niet veel energie haalt uit het uitvoeren van taken waarin je goed bent, is het beter dit voor jezelf te erkennen. Blijf niet doorgaan met je zoektocht maar doe een stapje terug. Vraag opnieuw input uit je omgeving, raadpleeg een ander persoon. Pas je persoonlijk ontwikkelingsplan aan en experimenteer opnieuw in een ander deelgebied.
Het is belangrijk deze zoektocht naar jouw talent vooral als leuk en leerzaam te ervaren. Op deze manier blijf je ontzettend gemotiveerd en wordt de kans groot dat ook jij binnenkort jouw talenten beter zal gaan inzetten!