U kent dit verhaal vast wel. Een collega is de komende maanden niet beschikbaar omdat hij uitgeblust is. Er is namelijk burn-out bij uw collega gediagnosticeerd. U hoort dit steeds vaker lijkt het. En dat vermoeden blijkt ook te kloppen. 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-outklachten (Bron: CBS en TNO). Burn-out is de afgelopen jaren beroepsziekte nr.1 geworden. En een burn-out hebben is niet als een griepje; 5% van de burn-out gevallen is langdurig thuis. Best schrikbarend deze cijfers, maar wat is burn-out nu precies? En ook niet geheel onbelangrijk, hoe kan ik het herkennen?
Burn-out, de moderne stoornis
Een beetje werkdruk en deadline stress zijn we tegenwoordig allemaal wel gewend. Op de werkvloer, maar ook tijdens de studie of bij het verbouwen van het eigen huis hebben we allemaal wel eens van die momenten gehad waarbij we ons overrompeld of totaal uitgeput voelen. Maar wat gebeurd er als dit gevoel van uitputting maar niet stopt? Bij langdurige blootstelling aan oververmoeidheid en stress maakt u kans om burn-out te ontwikkelen.
Burn-out is een serieuze conditie die zowel fysiek als mentaal vervelende gevolgen heeft voor uw gezondheid, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, slaapproblemen, depressie en angst. Al deze klachten hebben weer zijn weerslag op uw persoonlijk leven, maar ook op lange termijn carrière mogelijkheden. Dit willen we natuurlijk niet. Belangrijk is dus om burn-out klachten op tijd te herkennen.
Een arbeidspsycholoog en/of burn-out coach kan u helpen de juiste diagnose te stellen.
3 manieren om burn-out te herkennen
– Vermoeidheid
Vermoeidheid is het basis symptoom van burn-out. Zie het als een auto waar de benzine bijna op is. Zonder herstel raakt de benzine werkelijk op en kan de auto niet verder rijden. Je kunt dan proberen om de auto nog een stukje verder de weg op te duwen, maar dat is ook niet lang vol te houden. Hetzelfde geldt voor burn-out. Als er geen moment van herstel is kan je tank leeg raken. Het is aan u om te merken wanneer dit zover is om op tijd aan de bel te trekken.
– Depersonalisatie
Depersonalisatie is de volgende stap op weg naar burn-out. Dit betekend kort door de bocht gezegd dat uw uzelf loskoppelt van het werk. Hiermee distantieert u uzelf psychologisch van uw werk en vervaagd uw betrokkenheid. Het is ten zeerste belangrijk om dit te herkennen, want als dit gebeurt betekent het dat u het plezier in het werk kwijt bent.
– Ineffectiviteit
Een laatste kenmerk op de weg naar burn-out is een toename in ineffectiviteit. Taken waar je normaal zo mee klaar was komen niet van de grond en zelfs de meest simpele taken kosten je de grootste moeite. Dit werkt demotiverend en heeft zo mogelijk een versterkend effect op stress en vermoeidheid.
Als laatste rest nog de vraag wat je dan kunt doen om burn-out te voorkomen? Een antwoord daarvoor is: zorg goed voor uzelf en vind wat u nodig heeft om te functioneren. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Coaching is daarbij iets wat u hierin kunt helpen.
Herkent u zich in een of meerdere van deze klachten zelf? Onze coaches zijn gespecialiseerd in burn-out klachten en staan klaar om u te helpen. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en zie wat wij voor u kunnen betekenen.