Het zal niet de meest favoriete taak van een werknemer zijn, het vergaderen. Toch is het een belangrijk onderdeel van de samenwerking binnen het bedrijf. Het overlegmoment met collega’s zorgt voor afstemming van taken, samen zoeken naar oplossingen en kan dit een platform zijn voor het pitchen van nieuwe ideeën.
Het vergaderen kan Anno 2018 echter wel een facelift gebruiken.
Met je hoed in je hand…
Gelukkig zijn er meerdere methodes en technieken om het vergaderen deze hoognodige verandering te geven. Psycholoog Edward de Bono heeft zo’n eenvoudige maar zeer nuttige methode ontwikkeld, de zes denkhoeden. Met deze methode leer je hoe je met een andere, frisse kijk naar een uitdaging kan kijken. Praktisch wanneer de vergadering of brainstormsessie spaak loopt, maar ook leuk om jezelf en je collega’s eens van een andere kant te leren kennen!
Hoe werkt het?
De methode is erg eenvoudig. Iedereen zet tijdens de bespreking een hoed op die staat voor een specifieke manier van denken en reageren. Deze kunnen uiteenlopen van erg positief, optimistisch en luchtig, tot erg kritisch en pessimistisch. Het is vervolgens de bedoeling dat je probeert het denken en reageren zoveel mogelijk te matchen met de specifieke denkmethode van die hoed.
De gele hoed denkt positief en constructief. Wanneer je deze hoed opzet bekijk jij alles van de zonnige kant.
– zoek naar de pluspunten van een idee.
– wat werkt? Hoe kan dit nog beter gemaakt worden?
De witte hoed is van de objectieve feiten, cijfers en informatie. De persoon met de witte hoed wil graag de feiten boven tafel krijgen en goed geïnformeerde beslissingen maken, berust op feiten. Verder is deze persoon zo neutraal en objectief mogelijk. Ga uit van de dingen die je zeker weet.
– objectief en neutraal
– wat zijn de feiten?
– wat weten we nog niet?
De blauwe hoed is de procesbewaker. Deze is de regisseur van de bespreking en zorgt ervoor dat, net zoals de traditionele “voorzitter”, de vergadering vloeiend verloopt en iedereen aan het woord komt. De leidinggevende hoeft natuurlijk niet de vergadering voor te zitten, zet zelf eens de blauwe hoed op!
– Wat hebben we gedaan, moeten we nu doen?
– Hakt knopen door
De rode hoed is het gevoelsmens. Deze staat voor het uiten van je gevoel, geen grenzen! Ga eens af op dat onderbuikgevoel en je intuïtie. Welk gevoel geeft iets je? Wat wil je daar mee doen?
– jouw gevoelens hier en nu
– gevoelens kunnen veranderen
– geen verklaring nodig
De zwarte hoed ziet de beren op de weg. Deze persoon is de advocaat van de duivel en kijkt wat de risico’s kunnen zijn, wat kan er misgaan, wat is niet goed uitgedacht?
-zwaktes en moeilijkheden
– gevaren en risico’s
– geef een logische verklaring
De groene hoed staat voor nieuwe ideeën, out-of-the-box en creativiteit. Deze hoed grijpt elke kans om iets nieuws te bedenken/doen direct aan. Zet je energie en enthousiasme in om met een creatief alternatief te kijken. Blijf nieuwsgierig en vraag jezelf af “waarom doen we het zo, kan het ook anders?”
– denken in kansen, ideeën en mogelijkheden
– provoceer!
Door gebruik te maken van de denkhoeden kom je samen tot creatieve oplossingen uit onverwachte hoeken en verandert de saaie, stoffige vergadering in een energieke brainstormsessie! Daarnaast zullen de medewerkers zichzelf én elkaar beter leren kennen. Dit zal de verbondenheid met de organisatie en het team vergroten.
Wilt u de vergadermomenten nieuw leven inblazen en hier samen met een van onze coaches aan werken? Plan dan gratis een oriëntatiegesprek in. Daarnaast zou teamcoaching ook kunnen bijdragen aan een groter wederzijds begrip tussen u en uw collega’s.
Door: Tom Braam