November is alweer een poosje op gang en samen met december zijn dit gebruikelijk de drukste maanden van het jaar. Naast deadlines waarvan verwacht wordt dat je ze voor de kerst hebt afgerond worden er ook grote sociale verwachtingen gesteld tijdens de feestdagen. Kortom, tien schotels moeten tegelijkertijd in de lucht worden gehouden. Bovendien zijn veel mensen die 10 schotels al een tijdje in de lucht aan het houden, zo wordt door velen de herfstvakantie overgeslagen en raken energiebuffers op. Tijdens deze stressvolle periode is de kans groot dat de slaap erbij in schiet en dit terwijl slapen juist heel belangrijk is om stress tegen te gaan. Bovendien raak je door die slapeloze nachten nog meer gestrest! En zo is het vicieuze cirkeltje rond. Tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken dus en het dit jaar anders aan te pakken. Hoe val je rustig en vredig in slaap zonder te piekeren over het kerstdiner of de torenhoge stapel deadlines?

  • Stel iedere dag een pieker momentje van 15 minuten in waar je de tijd hebt om over dingen na te denken of te verwerken. Als je dit overdag al hebt gedaan hoeft je overbelaste brein dit ‘s nachts niet meer te doen.
  • Doe voordat je naar bed gaat kalmeringsoefeningen zoals yoga, diepe ademhaling of meditatie.
  • Zet alle schermen uit en je mobiel op niet storen. En doe dit ook echt!
  • Neem een warm bad of een douche. Wanneer je na de warme badkamer naar een koele slaapkamer gaat versterkt dit het slaperige gevoel. Bovendien ontspan je door de warme stralen.
  • Drup een paar druppels lavendelolie op je kussen.  
  • Neem jezelf voor dat je niet in slaap mag vallen. Dit tegenovergestelde trucje zorgt ervoor dat je heel moe wordt.
  • Probeer jezelf voor te zien wanneer je rustig slaapt. Begin bij je voeten en ga langzaam je lichaam af tot het puntje van je kruin. Als je een ontspannen versie van jezelf bedenkt wordt je automatisch meer ontspannen.
  • Als je merkt dat je nog steeds druk in je hoofd bent: schrijf. Schrijf alles wat er door je heen gaat en elke gedachtekronkel die jou onrust geeft. Je zult zien dat je daarna veel rustiger bent.

Merk je dat je moeite hebt met in slaap vallen omdat je hoofd te vol is van de dag en zou je daar begeleiding in willen? Plan dan een vrijblijvend oriëntatie-gesprek in bij een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden