U wilt opnieuw oriënteren met betrekking tot uw baan maar weet u niet welke stappen u moet zetten? U zit in een onhoudbare of onzekere situatie binnen uw baan en wilt hier verandering aan brengen? Uw werkgever verwacht dat u flexibel kan inspelen op alle veranderingen op de werkvloer? In alle deze scenario’s staat veranderen centraal. Maar uit ervaring weten wij dat veranderen heel moeilijk kan zijn omdat wij daarbij uit onze eigen comfort zone moeten stappen. Hierdoor stellen wij ons kwetsbaar op en kunnen wij erg onzeker gaan voelen. Veranderen kost bovendien veel energie omdat oude aangeleerde patronen moeten worden doorbroken. Professionele loopbaanbegeleiding kan u helpen barrières in uw carrière te overwinnen. Met de volgende tips kunt u zelf alvast een begin maken aan het proces van veranderen.
Veranderen is een proces:
Zoals hierboven beschreven is, is veranderen een proces wat tijd nodig heeft. Oude gedragspatronen, denkschema’s en aangeleerd veiligheidsgedrag moeten bewust worden afgeleerd om zo ruimte te maken voor nieuw, meer wenselijk gedrag. Het is daarbij belangrijk te herinneren dat het maken van fouten bij iedere leerproces hoort. Vaak hebben wij een negatieve associatie bij het maken van fouten en proberen wij deze zo veel mogelijk te voorkomen. Echter kunt u veel leren uit dit soort situaties. Als u goed reflecteert in een situatie dat u een fout of een barrière opmerkt kunt u het de volgende keer anders doen. Als u dit van uzelf accepteert is het makkelijker te beginnen aan een verandertraject en vol te houden.
Niets doen heeft ook een impact:
Veranderen vergt veel moeite, tijd en moed. Niets doen in een onwenselijke situatie is vaak een veilige optie op korte termijn maar kan op lange termijn veel problemen met zich mee brengen. Veel mensen in een onzekere of onhoudbare werksituatie beginnen zo bijvoorbeeld bijzonder hard te werken wat ten kosten kan gaan van hun gezondheid of privéleven. Continu met tegenzin of angst naar het werk gaan vergroot zo bijvoorbeeld de kans op het krijgen van vermoeidheidsklachten, stressklachten en/of een burn-out. De vragen “Wat heb ik te verliezen?” en “Onder welke voorwaarden zou ik wel willen veranderen?” kunnen u meer helderheid geven met betrekking tot mogelijke barrières van veranderen. Verder zijn duidelijke doelen/ einddoelen erg belangrijk voor een verandertraject. Wat wilt u bereiken met een verandering? Waarom is een verandering in uw loopbaan van belang? Wat gaat u bereiken als u de oude patroon bijhoudt en wat kunt u bereiken als u nieuwe stappen durft te zetten en durft te leren? Professionele loopbaanbegeleiding kan u helpen bij het beantwoorden van deze vragen en helpen bij het vertalen van uw plannen naar de praktijk.
Heeft u nog vragen of wilt u graag begeleiding bij een verandertraject? Neem dan hier contact op en plan een gratis oriëntatiegesprek in met een van onze coaches.