Verbeterdrang. Allemaal willen we beter worden dan we al zijn, meer hebben dan we reeds bezitten. Je kan het ons niet kwalijk nemen, het is nou eenmaal een natuurlijk instinct en ook nog eens de huidige tijdsgeest. Zo vliegen de zelfhulpboeken ons al jaren om de oren, en hoor je steeds meer mensen gooien met termen zoals ‘zen’ en ‘mindfulness’, is ‘yoga’ al bijna net zo mainstream als fietsen en gaan mensen naar ‘een stilte-retraite’ of ‘boeddhistisch klooster’, in plaats van een weekendje Mallorca, en menen dan ‘verlicht’ te zijn. Je voelt je bijna buiten de boot vallen als al deze termen eerder een koude rilling over je rug opwekken, in plaats van een toegankelijk plan van aanpak bieden. Wat is er gebeurd met het gouden oude ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’? Het antwoord is, het hoeft allemaal niet zo gek te zijn. Laten we het begrip mindfulness eens uit zijn zweverige jasje halen en het heel normaal maken.
Mindfulness kan je beschouwen als een filosofie, een oefening, een geestestoestand of een karaktertrek. Je ziet, je kan het net zo bont maken als je wenst, maar dus ook net zo simpel. Eenvoud is het kenmerk van het ware, dus laten we dit modewoord in al zijn eenvoud benaderen. Mindfulness is een karaktertrek die je dus van nature al bezitten kan, maar ook een trucje waar je zelf voor kan kiezen. Het is een truc die je leert hoe je je gelukkiger kan voelen, minder stress ervaart, beter kan concentreren, meer empathie hebt en daardoor de relaties met anderen verbetert, angst vermindert, creativiteit verhoogt en tot slot, betere beslissingen maakt. Een waar wondermiddel, niet waar? Zolang je die bewuste keuze tot het uitoefenen van mindfulness maakt, hoeven deze wetenschappelijk bewezen uitwerkingen je niet lang meer vreemd te zijn.
Maar hoe oefen je dat mindfulness trucje dan uit? Het eerste element is aandacht geven. Aandacht is als water voor bloemen; hetgeen waar je mee bezig bent, gaat meer leven zodra het jouw volle aandacht krijgt. Dit doe je door zorgen over vroeger of twijfels over later geen plekje in jouw aandachtsgebied te geven. Dit is wat men dus eigenlijk bedoelt met volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Het tweede element is oordeelvrij zijn. Een oordeel of mening vormen over wat je overkomt of wat een ander doet, kost overbodige energie, omdat het weinig verandert aan het moment zelf. Je kan het verwoorden als ‘laat dingen zijn zoals ze zijn’. Dit brengt ons tot het laatste en derde element, namelijk accepteren. Door open te staan voor gebeurtenissen, anderen en jezelf zoals deze zich aandienen, zonder de drang om deze te veranderen, ben je aan het accepteren. Deze oordeelvrije en accepterende manier van waarnemen en volledige aandacht geven aan je handelingen en omgeving in het huidige moment, is alles wat deze trukendoos inhoudt.
Zoals je ziet, is het concept mindfulness lang niet zo zweverig als velen vermoeden. Simpel kan je het zelfs noemen. Toch is het in praktijk brengen niet voor ieder even gemakkelijk. Onze coaches van GORTcoaching gebruiken de mindfulness-techniek regelmatig als ondersteuning in hun sessies. Mocht je hier interesse in hebben en daar begeleiding in willen ontvangen, kunt u vrijblijvend een oriëntatie-gesprek bij een van onze coaches inplannen.
Nora Gantcheva