Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In deze tijd waar er veel onzekerheid is op de arbeidsmarkt, kan de stress op de werkvloer toenemen. Je kan bijvoorbeeld onzekerheid ervaren over de mate waarin je presteert en daardoor beangstigd worden of je nog wel veilig bent op je werkplek. Deze stress heeft zodoende dus een negatieve uitwerking op je houding en gedrag, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan waarmee je eigenlijk datgene waar je bang voor bent bevestigd. Het is dus belangrijk niet in deze cirkel te raken en de stress gelijk goed aan te pakken. De loopbaan coach kan je hierbij goed helpen.

Ervaren van de spanning
Ervaren spanning kan positief en negatief zijn. De eerste zorgt voor energie, maar stress is een vorm van negatieve spanning, die op de lange termijn zorgt voor uitputting. Om te ontdekken waardoor deze spanning ervaren wordt, moet er ontdekt worden uit welke patronen van denken en doen het is ontstaan. Vervolgens kijk je naar wat deze patronen in stand houdt. Zorgen deze patronen voor energie of uitputting, waar heeft het je gebracht. Als je dit voor jezelf weet, kan je stresssignalen beïnvloeden of zelfs voorkomen.

Actie ondernemen
Op het moment dat de negatieve spanning overheerst heeft dit dus grote invloed op onze leef, handels- en denkwijze. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen om je vitaliteit weer te mobiliseren en zo beter om te gaan met stress. Er zijn een aantal manieren waar dit op gedaan kan worden:

  • Denk aan eerder succesmomenten en hoe je deze bereikt hebt. Kan je iets in de huidige situatie veranderen, waardoor je jouw kwaliteiten in kan zetten zoals je dat ook bij die succesmomenten hebt gedaan?
  • Maak een onderscheid tussen de belangrijke en onbelangrijke zaken. Je kan niet alles in een keer doen en niet alles tot een even groot succes krijgen.
  • Accepteer en relativeer je gedachte en gevoelens. Soms moet je iets laten voor wat het is en dit leidt dan juist tot de beste oplossing.
  • Doe de taken die je tot je opneemt met volle aandacht, liever een paar taken minder je die hebt uitgevoerd met voldoening dan heel veel taken half.

Dit zijn een aantal punten waar je zelf aan kan werken of over na kan denken. Samen met de loopbaancoach kan je echter dieper doorgronden waar de negatieve gevoelens, gedachtes en handelingen vandaan komen. De coach zal je helpen de juiste vragen aan jezelf te stellen, zodat jij inzicht kan krijgen waar er wellicht verandering kan plaatsvinden.

Wil jij leren omgaan met stress en er zo voor zorgen dat het verminderd en voorkomen kan worden?

>> Klik dan hier om direct een gratis oriëntatiegesprek in te plannen met de loopbaancoach.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden