Wanneer iemand in een moeilijke of pijnlijke situatie zit hebben we meestal geen moeite om lief te zijn voor deze persoon en hem of haar te troosten. Wanneer we zelf een pijnlijke of moeilijke situatie ervaren vinden we het vaak al veel lastiger om vriendelijk te blijven en niet in de veroordeling te schieten. We hebben vaak de neiging om onszelf te bekritiseren of te veroordelen, wat kan resulteren in stress. Zelfcompassie is het vermogen om met jezelf om te gaan zoals je met anderen om zou gaan op momenten dat je het moeilijk hebt en daarmee vriendelijk en begripvol te zijn tegenover jouw eigen tekortkomingen. Hoe kan je er voor zorgen dat je de compassie die je voor anderen voelt ook voor jezelf voelt? In dit artikel geven we een aantal tips om meer zelfcompassie te voelen.
#1 Word bewust van jouw zelfcompassie
Ga bij jezelf na welk gedrag je vertoont wanneer je in een moeilijke situatie zit of wanneer je met één van je tekortkomingen wordt geconfronteerd. Veroordeel je jezelf? Wat zeg je dan tegen jezelf? Hoe vaak gebeurt dit? Welke eisen leg je jezelf op?
#2 Accepteer jouw menselijkheid
Erken dat dingen niet altijd gaan zoals je zou willen, niemand is perfect. Iedereen ervaart wel eens stress, angst, twijfels, zorgen, frustraties of teleurstellingen. Accepteer deze menselijkheid en de gevoelens die hierbij horen. Sta deze gevoelens toe en stop ze niet weg. Hoe meer je jouw hart openstelt voor de realiteit, hoe meer je in staat zal zijn zelfcompassie te voelen.
#3 Gun jezelf het beste
Probeer jezelf te behandelen zoals je de mensen waarvan je houdt zou behandelen. Gun het jezelf om gelukkig en gezond te leven, vrij te zijn van lijden en je veilig te voelen. We eisen vaak zoveel van onszelf, het is nooit goed genoeg. Probeer hierbij stil te staan, negeer het kritische stemmetje in je hoofd en wees lief voor jezelf.
Merk je dat je het lastig vindt om zelfcompassie te voelen? En zou je daar hulp bij willen van één van onze gecertificeerde coaches? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in.