Werkstress, spanning en burn-out zijn toenemende gezondheidsproblemen. Werkstress is op dit moment de grootste reden van ziekteverzuim en jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out! Hoog tijd om hier meer aandacht aan te besteden dus. Daarom wordt nu jaarlijks ‘De Week van de Werkstress’ georganiseerd. Een mooie kans om deze week eens stil te staan bij uw stressniveau op werk. Heeft u hier last van? Wat doet uw werkgever hieraan? En bovenal, wat kunt u er zelf aan doen om uw stressniveau omlaag te krijgen?
De oorzaken van werkstress zijn uiteenlopend. Denk hierbij aan weinig autonomie op het werk of hoge taakeisen. Ook worden nog altijd werknemers gepest op het werk of zijn zij slachtoffer van ongewenst gedrag. Hoe kunt u klachten van werkstress herkennen? Veel voorkomende lichamelijke symptomen zijn weinig energie, hoofdpijn, spanning en buikpijn. Maar ook psychische symptomen komen regelmatig voor, zoals cynisme over het werk en onzekerheid over eigen kunnen. Werkgevers kunnen stress bij hun werknemers tegen gaan door hen meer ruimte en vrijheid geven of een contactpersoon aan te stellen voor stressklachten.
Maar de meest interessante vraag luidt: wat kunt u er zelf aan doen? Het belangrijkste is om in actie te komen! Er even tussenuit door op vakantie te gaan of een paar weken thuis zitten blijkt geen zin te hebben. Wanneer u immers terug op de werkvloer komt is de situatie nog altijd hetzelfde. Hoogleraar Eric Scherder, een klinische neuropsycholoog, heeft onderzocht hoe u zelf uw stressniveau omlaag kunt krijgen. Dit deed hij door te kijken naar het brein, pure wetenschap dus!
1. Beweeg! Voor een laag stressniveau is het belangrijk gedurende de dag te bewegen. Het liefst met een beetje inspanning. Denk aan met de fiets naar werk, een wandeling tijdens de lunch, regelmatig een loopje naar het koffiezetapparaat of een fietsstoel achter uw bureau.
2. Luister naar muziek! Uit onderzoek blijkt dat dit stress verlagend werkt, met name wanneer men naar Jazzmuziek luistert.
3. Wees empatisch! Probeer u in te leven in uw collega’s. Niet alleen heeft dit een direct effect op uw stressniveau, het zal de werksfeer ook nog eens bevorderen wat op een indirecte wijze minder stress oplevert.
4. Slaap goed! Wellicht klinkt dit vanzelfsprekend, maar in de praktijk komt het nog regelmatig voor dat men te weinig nachtrust pakt. Het motto hier luidt: vroeg slapen is uitslapen!
5. Doe 1 ding tegelijk! We zijn geneigd te multitasken. Het blijkt echter dat wanneer u 1 ding tegelijk doet, dit afrondt en dan pas naar de volgende taak gaat, u stressniveau daalt en u ook nog eens beter werk aflevert. Een win-win situatie dus!
Een coach kan u helpen met het aanpakken van uw werkstress. Plan vrijblijvend een oriëntatie-gesprek in bij een van onze coaches.
Veel succes!
Lizzy McCormick