Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Het bereiken van intrinsieke motivatie

Motivatie is een centraal concept in het dagelijks leven. Docenten motiveren leerlingen, ouders motiveren kinderen en managers motiveren werknemers, maar hoe motiveer je jezelf eigenlijk? Binnen een traject bij loopbaanbegeleiding kan een coach helpen bij het aanleren van vaardigheden, waardoor je, je motivatie kan verhogen. Hierdoor vergroot je, je werkprestaties en je welzijn.

Wat is motivatie?
Motivatie is een belangrijke drijfveer die je gedrag energie en richting geeft naar een bepaald doel. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie wordt je gemotiveerd, omdat je de werkzaamheden als leuk en uitdagend ervaart. Extrinsieke motivatie beïnvloedt je gedrag door beloningen, evaluaties en verwachtingen van anderen. Beide vormen van motivatie leiden tot een hogere prestatie. In tegenstelling tot extrinsieke motivatie, heeft intrinsieke motivatie een positievere invloed op tevredenheid, zelfvertrouwen en gezondheid.

Hoe kan ik mijn intrinsieke motivatie vergroten?
Wanneer je merkt dat jouw (intrinsieke) motivatie niet is zoals je het graag zou willen, dan kan loopbaanbegeleiding samen met jou kijken waar de behoeftes liggen. De vorm van motivatie wordt bepaald door de behoefte aan autonomie, competentie en verbondenheid. Intrinsieke motivatie wordt groter wanneer deze behoeften vervuld worden. Samen met de coach ga je tijdens een traject bij loopbaanbegeleiding werken aan vaardigheden, waardoor je deze behoeften kunt vervullen. Bij de behoefte aan autonomie is zelfsturing en persoonlijke bijdrage belangrijk. Samen met de coach ga je inventariseren waar je vastloopt en vervolgens bijbehorende vaardigheden oefenen, zoals plannen en beslissen. De behoefte aan competentie kan worden vervuld door optimale uitdagingen en succeservaringen. Het krijgen van feedback van anderen is hiervoor een belangrijke factor. Wanneer je moeite ervaart met het ontvangen van feedback of bij het vertalen van feedback naar concrete actieplannen kan een coach helpen door het oefenen van feedback acceptatie en doelen stellen. Ten slotte heeft iedereen behoefte aan verbondenheid. Dit kan worden vervuld door emotionele verbondenheid en interactie met anderen. In je werk is het belangrijk dat je, je prettig voelt bij collega’s, leidinggevenden en sociale relaties hebt met anderen. Uiteindelijk zal het bevredigen van al deze behoeften jouw intrinsieke motivatie helpen vergroten.

We kunnen concluderen dat motivatie een grote rol speelt in het dagelijks leven, zowel werk als privé. Het goede nieuws is dat jij zelf ook een grote rol speelt in het verhogen van jouw eigen motivatie. Merk je problemen met jouw motivatie? Wil je weten wat GORTcoaching je kan bieden met loopbaanbegeleiding?

Neem contact op met GORTcoaching of kies direct uw coach en plan een gratis oriëntatiegesprek in met één van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden