Wij Nederlanders hebben vaak wel iets te klagen; het regent de hele dag, je favoriete voetbalclub heeft slecht gespeeld, de bus is te laat of het brood is op. In elk gesprek dat gevoerd wordt heeft bijna altijd wel iemand iets te klagen. Soms gaat het klagen over kleine dingen, soms over grotere zaken. Mensen die chronisch klagen worden vaak een beetje vermeden, het kost veel energie om naar het geklaag te luisteren. Ook voor de persoon zelf heeft klagen negatieve gevolgen. Negatieve gedachten maken bruggetjes in je hersenen naar nog meer negatieve gedachten, waardoor je denkbeeld negatiever wordt. Ook kan het constant hebben van frustraties en negatieve gedachten lichamelijke ziekten als hart-en vaatziekten als gevolg hebben. Het continu hebben van deze gedachten kan de aanmaak van het stresshormoon cortisol verhogen, wat de kans op lichamelijke ziekten verhoogd. Klagen wordt door velen dan ook gezien als een negatieve eigenschap en als iets slechts. Dit terwijl klagen op de korte termijn ook positieve voordelen kan hebben.
- Klagen kan gezien worden als een uitlaatklep. Het uiten van frustraties geeft een gevoel van opluchting. Als je aankomt op werk en even kwijt kan dat je het vervelend vond dat de bus te laat was vanochtend, kun je weer verder met de orde van de dag.
- Ook kan klagen verbindend werken. Samen ongenoegen uiten kan een band scheppen. “Vond jij ook dat het Nederlands Elftal slecht speelde gister?“ “Ja ik ook!“ Je gevoel wordt beantwoord en je staat niet meer alleen in je verdriet over de speelwijze van het elftal. Klagen over iets algemeens kan ook een simpele manier zijn om een gesprek te beginnen.
- Klagen is ook een manier van uiten van wat je eigenlijk wel wil. Als je klaagt dat de ander weinig helpt in het huishouden is dit een manier van kenbaar maken dat je het fijn zou vinden als de ander ook af en toe een handje zou helpen. Klagen kan een eind maken aan een vervelende situatie.
Op de korte termijn heeft klagen dus positieve voordelen. Maar op de lange termijnen zijn de effecten van klagen minder positief. Als het klagen oplucht en de negatieve gedachten daarna compleet verdwenen zijn is er nog geen reden tot zorg. Merk je dat je last hebt van chronische negatieve gedachten en wil je graag hulp in bij het ontwikkelen van een positievere denkgang? Onze coaches helpen hier graag bij! Plan hier uw gratis oriëntatie-gesprek.
Door: Hanne Michiels