Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Kritiek krijgen is vervelend, zeker wanneer je ergens veel energie en tijd in hebt gestoken. Maar ook wanneer je het er zelf naar gemaakt hebt is het geen pretje dat dit nogmaals benadrukt wordt. Hoe je de kritiek ervaart verschilt sterk van wie je de kritiek ontvangt. Als je van een vriend hoort dat je een sloddervos bent heeft dit een andere impact op je dan wanneer je baas je vertelt dat je ongestructureerd en slordig te werk gaat.

Wanneer je het lastig vindt om te reageren op kritiek of merkt dat je er een vervelend gevoel aan overhoudt kan Loopbaancoach hulp bieden.  Om je al een stuk op weg te helpen staan er in dit artikel een aantal tips over omgaan met kritiek geformuleerd.

Een aantal praktische tips
Als het gaat om kritiek op de werkvloer is het belangrijk om niet gelijk in de verdediging te schieten. De kritiek komt niet aan wanneer je gelijk in de verdediging schiet en de ander krijgt hiermee niet het idee dat hij gehoord wordt. Luister daarom naar de ander. Sta even stil bij waar het kritiek vandaan komt. Wanneer je onbegrip ervaart is het belangrijk dat je doorvraagt. Wat bedoelt de ander precies? En in welke situaties? Het kan helpen om een voorbeeld te vragen zodat je het in een kader kan zien.
Ook is het goed om het bericht van de ander hardop samen te vatten en na te gaan of je de kritiek goed in ontvangst hebt genomen. Door de boodschap in je eigen woorden te herhalen blijft het beter hangen en ga je onduidelijkheden uit de weg.
Ook al is het niet altijd leuk om commentaar te krijgen, bedank degene die je kritiek geeft. Voor de ander kan het ook een stap  zijn om dit tegen jou te zeggen. Zie de boodschap als een kans om jezelf verder te ontwikkelen. Grijp deze kans dan ook! Om het optimale uit jezelf te kunnen halen is het een goed idee om naar terugkoppeling te vragen. Zo weet je of je jezelf in het verloop van de tijd verbeterd hebt. Op deze manier haal je wat positiefs uit de kritiek!

Loopbaancoach
Wil jij graag beter om leren gaan met kritiek op de werkvloer? Voel jij je snel aangevallen of kan je het moeilijk loslaten? Loopbaancoach Utrecht kan je hiermee helpen. Klik hier voor een gratis oriëntatie gesprek.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden