Goed. De eerste maand na de zomervakantie is alweer een tijdje gepasseerd en de tijd waarin we uitkeken om weer te werken of te studeren is inmiddels ook wel weer geweest. Juist nu is het belangrijk om door te gaan met de voornemens die je in de zomer hebt gemaakt. Daarvoor is nodig: een flinke dosis motivatie! Hoe houd je jezelf gemotiveerd?
De meeste bedrijven werken zo: mensen worden beloond met hogere bonussen zodat ze gemotiveerder raken, waardoor ze beter presteren om problemen op te lossen. Dit klinkt logisch, toch? Echter, uit vele onderzoeken blijkt echter dat dit juist de andere kant op werkt! Volgens Dan Pink, carrière analist, hebben beloningen als effect dat de mindset gefixeerd raakt en creativiteit geblokkeerd wordt, terwijl dit juist hetgeen is dat iemand nodig heeft om opdrachten op te lossen. Als dit niet nodig is, en er is een simpele opdracht met een duidelijk doel die opgelost moet worden, dan werken de beloningen juist weer wel. De financiële beloningen zijn gericht op extrinsieke motivatie. Deze werken wel even, maar niet voor lang. Wat wel werkt en ook houdbaar is, is intrinsieke motivatie.
Intrinsieke motivatie draait om de volgende factoren:
- Autonomiteit: de drang om dirigent van je eigen leven te zijn.
- Meesterschap: het verlangen om ergens beter in te worden wat we belangrijk vinden.
- Doel: ergens voor werken wat groter is dan onszelf.
Als deze drie factoren aan bod komen dan gaat vaak de productiviteit en de werktevredenheid omhoog, wat zowel de werknemer als de werkgever uiteraard zeer op prijs stelt en het doel van motivatie is bereikt.
Hoe kan je er nu voor zorgen dat je leeft volgens deze intrinsieke motivatiefactoren?
- Verantwoordelijkheid nemen: dit heeft te maken met de factor autonomiteit. Dit is jouw leven, en jouw keuzes: Je kiest ervoor om te proberen er een mooie dag van te maken, of om nu door te zetten zodat je aan het eind van de dag/jaar tevreden bent. Je hebt het heft in eigen handen.
- Bewust besluiten wat je wil: gedurende de dag komen er dingen op je af wat positieve of negatieve emoties bij je oproept, maar het is je eigen keuze hoe je erop reageert.
- Durven falen: een hele belangrijke als het gaat om meesterschap en één die we vaak vergeten.
- Vertrouwen: erop vertrouwen dat het uiteindelijk goed gaat komen helpt heel erg om gemotiveerd te blijven. Dit betekent dat sommige onder ons een mindset van dankbaarheid en vertrouwen moeten aannemen.
- Je bekrachtigende eigenschap of identiteit vaststellen: wat is jouw eigenschap wat jou op de been houdt als het even tegenzit? Liefde? Passie? Kracht? Hartstocht? Plezier?
Merkt u dat u moeite heeft met uw motivatie op pijl te houden? Plan dan een vrijblijvend oriëntatie-gesprek in bij een van onze gecertificeerde coaches.