Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om werk en privéleven ‘handig’ in te delen. Door de groeiende technologie en het steeds populairder wordende ‘nieuwe werken’ is het mogelijk om ook buiten kantoor je werk te doen. Fantastische mogelijkheden natuurlijk, werk wordt flexibeler en je kunt je doelen nog steeds behalen door dingen gemakkelijker te combineren: De kinderen uit school halen en toch die belangrijke meeting via Skype bijwonen. Al deze ontwikkelingen kunnen samengevat worden binnen de term het ‘nieuwe werken’, maar wat betekent dat nu precies?
Het ‘nieuwe werken’ kan gezien worden als een verzamelnaam van een modernere manier van werken die gericht is op efficiëntie en effectiviteit. De nadruk ligt op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van samenwerking, leidinggeven en een groeiende eigen verantwoordelijkheid. Door nieuwe technologische ontwikkelingen, kan men bijvoorbeeld thuis werken en zit minder vast aan het werk op kantoor. Helaas zijn er ook nadelen aan deze ontwikkelingen verbonden, je moet meer keuzes maken en de grenzen tussen werk en thuis kunnen gaan vervagen.
Disbalans tussen werk en privé
Uit onderzoek blijkt dat een disbalans tussen werk en privé leven een negatief effect kan hebben op de werktevredenheid, verbondenheid met de organisatie en zelfs het algemene geluksgevoel in het leven. De eisen vanuit werk komen met het privéleven in de knoop, wat zorgt voor stress. Genoeg reden dus om hier duidelijke grenzen in te creëren, de balans tussen werk en privé te behouden en zo stress te voorkomen. In de literatuur is er veel geschreven over de balans tussen (werk)eisen, stress en energiebronnen. Het Job Demands-Resources model is een van de toonaangevende modellen waarin de relatie tussen werkeisen (demands) en energiebronnen (resources) beschreven wordt. Het model gaat ervan uit dat hoge werkeisen kunnen leiden tot stress en dat energiebronnen hier een bufferende werking voor kunnen hebben. Deze energiebronnen zorgen bovendien ook voor een hogere motivatie en verbondenheid met je werk. Wanneer we dit model vertalen naar de problematiek rondom het nieuwe werken, betekent het dus dat de energiebronnen versterkt moeten worden om stress te verminderen.
Autonomie vergroten
Het vergroten van autonomie, wat in de literatuur beschreven staat als een van de belangrijkste energiebronnen, is een van de achterliggende gedachten van het nieuwe werken. Dus hoe moet die energiebron dan nóg meer versterkt worden? Je hebt meer verantwoordelijkheid, deelt je eigen werk in en ‘vormt’ je eigen werk meer dan in het verleden. Belangrijk is om nu te gaan leren omgaan met deze stijgende verantwoordelijkheid en autonomie. Coaching kan hierbij helpen door inzicht te creëren in welke (werk)eisen tot stress leiden. Door beter te leren omgaan met de verschillende (werk)eisen en prioriteiten te stellen verlaag je de ervaren stress en versterk je jouw persoonlijke stress- en time management waarmee de grens tussen werk en privé weer helder wordt!
Wij hebben veel coaches die gespecialiseerd zijn in stress management en werk-privé balans.
Saskia Epping