Klik hier om meer te lezen over Claudia.
Gestrest van je eigen planning? Ben je al begonnen met een to-do-lijst en komt daar geen einde aan? Of beheerst die lijst jou waardoor je nooit kunt stilzitten? Je hoofd zit vol met al het werk dat op je af komt, dat roept spanning op, alles MOET en stapelt zich op. Je had je nog zo voorgenomen bij je laatste vakantie dat je het nu wel onder controle ging houden en het (b)lijkt weer niet lukken. Of misschien raak je niet uitgerust in je weekend. Nu je werkplicht opnieuw roept deze week, hol je achter de feiten aan. Het liefst ren je weg van die ballast aan werk die nu nog moet gebeuren…. De tijd tussen je weekenden kan ook leuk zijn. Hoe? Lees even door!
Tel je ook op maandag al af naar het weekend?
Mmm, met vakantie in het vizier wil ik graag aftellen. Mogelijk is je laatste week voor de vakantie aangebroken, of heb je nog een aantal weken te gaan? Misschien ben je zelfs alweer terug en ligt er een nieuwe stapel taken op je te wachten. En terugtellen….? Dan maar van weekend naar weekend leven…..elke nieuwe week neem ik me voor om de controle te behouden, en ja, het is nog echt maar even geleden, opnieuw overgeleverd aan alles wat nog gedaan moet worden. Helemaal hyper kon ik ervan worden, volledig in de kramp, met allerlei vervelende spanningsklachten van dien. Ik werd vanochtend hierop geïnspireerd, door een cliënte die hetzelfde heeft ervaren….tot voor kort; nu gaat ze daar heel anders mee om. En ook jij kunt het leren!
Helemaal gehaast het weekend ingaan en pas op zondagavond tot rust komen… uitgepiekerd over het werk dat er nog ligt of wat er allemaal gebeurd is de afgelopen tijd. Het was zelfs in de extreemste periode van mijn leven zo, dat ik steeds minder kon ontspannen en genieten, en dat werd in de weekenden ook steeds minder en minder. Hoe is dat voor jou? Ik had een hekel aan mensen die zeiden ‘als ik vrij ben, denk ik nooit aan mijn werk…’ Kun je loslaten wat moet? Of heb je een hekel aan het woord loslaten, omdat het zeggen en weten wel makkelijk is, maar niet of niet goed lukt? Loslaten is echt zo’n ‘mode-woord’, alleen het advies krijgen ‘gewoon loslaten’….brrrr….of misschien wel grrrr….
Wat moet, dat moet…toch?
Dus als anderen het kunnen leren, dan kun jij dat ook!
Hoe sneller de week voorbij vliegt, hoe beter; je denkt, ja eindelijk! En tegelijkertijd merk je op dat er nog zoveel ligt, dat dit je opjaagt of een onrustig gevoel geeft. En dat gevoel komt weer in vol ornaat terug, nu je weekend opnieuw voorbij is. Je hoofd zit alweer vol, en wellicht dat een to-do-lijst je kan helpen. Opschrijven wat moet zorgt ervoor dat je al iets afstand kunt nemen. En mogelijk heb je die to-do-lijst al in je leven geroepen, maar staat er nog zo ontzettend veel op, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gratis tips voor die to-do-lijst die niet afkomt:
- neem 3 items als prioriteit
- meer afwerken mag, maar zie het als extra
- beloon jezelf bij elk item dat je afmaakt
- focus op 1 item tegelijk
- zet jezelf even ‘uit’ (geen internet, geen telefoon)
Wat vaak gebeurt als er te weinig tijd is om taken of zaken af te ronden, is dat mensen sneller gaan werken. Meer doen in minder tijd, is een oplossing. Maar wanneer dat resulteert in vermoeidheid, prikkelbaar zijn of kribbig zijn, dan is het mogelijk een werktempo dat niet goed bij je past. Of sta je meer en meer alleen maar ‘aan’? 24 uur per dag de telefoon binnen handbereik?
Krijg je er juist energie van? Dan hou ik je zeker niet tegen, alleen is het dan wel handig om af ten toe een mini-pauze te nemen, zodat je jezelf even een moment van rust en herstel gunt. Hierdoor hou je het tempo makkelijk(er) vol. Je lichaam en geest heeft namelijk herstelmomenten nodig (de stofjes oxytocine en serotonine komen dan vrij, die cortisol en adrenaline in balans brengen, stofjes die vrijkomen bij stress of alsmaar bezig zijn, bij geen rust nemen krijgt je lichaam het steeds moeilijker om te herstellen).
Ik noemde net een aantal signalen die kunnen duiden op stress door een te hoog werktempo, mogelijk heb je andere signalen? Ben je je hiervan bewust? Dan gebruik dit als een alarmbel voor jezelf, ben je je niet bewust, vraag je dan eens de komende tijd af “wat doe ik op momenten dat ik te veel hooi op mijn vork heb genomen?”.
Het is mens-eigen om dan dingen te gaan doen die niet helpend zijn. Voor mij steevast op nummer 1: te veel koffie drinken en te weinig water. Dit bevordert nog een keer extra opgejaagdheid en onrust in mijn lijf, wakker liggen, slecht slapen en dus moe opstaan. Niet handig dus, enerzijds niet handig omdat het de effectiviteit niet bevordert en anderzijds het lichaam in een stress-reactie schiet die ongezond is. Andere mensen laten me weten, dat ze te veel snoepen of te veel gaan eten, of juist hun kribbigheid gaan afreageren op een ander.
Wat is jouw manier van afreageren? En hoe kun je voor jezelf meer ruimte creëren waardoor je meer ontspannen kunt zijn?
Wat ‘moet’ nu echt?
En toch, die to-do-lijst, wat staat er nu op wat echt moet? Ja alles, zeg je dan….is dat echt zo? Wat gebeurt er als bijvoorbeeld de ramen wassen niet gebeurt, of wat gebeurt er als een collega je een vraag stelt, waarop je meteen antwoord wil geven, maar je eigen werk hierdoor in het gedrang komt? Wat zou er gebeuren als je tegen die collega zegt, “zet het me op mail” of je schrijft de vraag even op en aangeeft dat je er later op terug komt?
En hoe lang is de to-do-lijst of lijst in je hoofd, terwijl facebook, instagram of linked-in checken bijna de belangrijkste taak lijkt te zijn van de dag?
Eerder had ik wel wat tips voor die to-do-lijst, aanvullend heb ik een handige tool voor je, die je kunt gebruiken om die to-do-lijst op een manier te behandelen die effectief voor je is. Maak voor jezelf een tabel met taken die urgent zijn, taken die niet urgent zijn en of deze taken wel of niet belangrijk zijn. Focus op de niet urgente, belangrijke taken om zo vooruit te kunnen plannen en zonder stress eraan te kunnen werken. Je helpt inzicht te geven, welke dingen eerst moeten of kunnen, of wat nog kan blijven liggen. Het slechte nieuws is namelijk dat een to-do-lijst nooit af is, het goede nieuws is ook dat dit ‘af zijn’ helemaal niet de bedoeling is! Want wat ga je doen, als die to-do-lijst klaar is? Uhm….huh? Ja, gek he, vind ik ook zoals ik het nu lees… want er is altijd wel iets, en daarom juist wil ik je helpen om te kunnen zijn met je to-do-lijst, vrienden te worden met alles wat je wil doen, zonder dat je dat te veel stress bezorgt. Bijkomend voordeel is, dat je dan ook nog kunt genieten en in het moment zijn, in het hier en nu.
Mooi overzicht denk je nu, en dan? Ja dit helpt, pas het maar ’s een tijdje toe op je to-do-lijst of planning. Thuis, of op het werk, en kijk wat het je oplevert. Het vraag misschien wat discipline, maar neem het je voor, dan maak je al een goed begin.
Extra tip: wat ga je doen als je to-do-lijst af is…..mochten er dan nog allemaal dingen opkomen, zet ze er bij en kijk of ze in je prio 1-2-3 belanden….en sta jijzelf ook op die lijst?
Bijkomende tip, als voorbeeld, is om tijdblokken in te voeren, mail lezen: half uur in de ochtend, half uur in de namiddag, en uitzetten in tussen tijd. Te weinig tijd? Vraag je dan af of 80% ook voldoende resultaat oplevert in plaats van voor 100% willen gaan, een tip die ik erg ter harte heb genomen in tijde dat ik me bewust werd van mijn drang naar perfectionisme. Niks dan goeds over perfectionisme, het heeft de kwaliteit in zich dat je ‘kwaliteitsgericht’ bent en dat je goed werk wil leveren, de valkuil hiervan is dat te veel tijd besteed wordt aan puntjes op de i, die niet meer zo veel toevoegen aan het resultaat wat er al is bij 80% (lees: een perfectionist in hart en nier legt voor zichzelf de lat bij 150%, terwijl dit voor hem of haar 100% lijkt. Daarom dat 80% voor ogen houden meer dan voldoende is, probeer ’t maar ’s uit als je je er in herkent, wat doet het met je? en hoe reageren andere mensen?).
Of vind je het overzicht niet zo handig werken, dat kan ook. Misschien dat je de volgende vraag dan kunt stellen, bij het werk wat je aan het doen bent:
“ Wat moet nu echt? En wat gebeurt er als het nog een dag blijft liggen, of 2 dagen, een week of…maand?”
Ontspannen werken en ontspannen je weekend in!
Als je vanaf nu begint met werken met behulp van deze tool en tips, weet ik zeker dat je al meer ontspannen je weekend ingaat dan voorheen. Een andere tip die ik je wil meegeven is, om een paar weken voordat je vakantie krijgt al te gaan afschakelen. Ik hoor je sputteren, ja maar! Ja maar, wat?…..bang dat er iemand iets van zegt? Welk voordeel heeft jouw werkgever, baas of naaste ermee dat je gestrest rondloopt? Dus ja, doen! Neem die pauze, ren eens (letterlijk) wat minder hard. Het is een win-win situatie, je kunt je werk beter doen, je bent goed voor jezelf aan het zorgen en je omgeving zal er ook blij mee zijn, als je ontspannen bent. En zeker als je nog meer uitgerust terugkomt van je weekend, kun je je werk ook nog met veel meer plezier oppakken en er tegen aan gaan.
En wat houdt je tegen om voortaan deze manier van werken te integreren in je manier van werken van moment tot moment? Leuk dat weekend en die vakantie…intussen tijd werk je ontspannen door en kun je vanuit overleven van weekend tot weekend en/of van vakantie tot vakantie, omschakelen naar leven tussen je vrije momenten in :-).
Claudia is gespecialiseerd in het helpen bij spannings- en stressklachten. Wil je af van deze klachten en weer leren om ontspannen en energiek te zijn? Maak dan een afspraak met Claudia voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek om hier samen aan te gaan werken.