Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Werken in teams

Op het werk wordt steeds meer in teamverband gewerkt. De gedachte hierachter is dat een team meer bereikt dan de individuen afzonderlijk door de optelsom van vaardigheden, ervaringen en kennis. Toch is het vast herkenbaar dat het werken in teams soms best een uitdaging kan zijn.

Mensen zijn namelijk niet hetzelfde; hebben verschillende persoonlijkheden, gaan anders te werk en hebben andere communicatievoorkeuren. Deze verschillen kunnen soms voor onbegrip of onnodige frustratie binnen het team zorgen. Het gevolg hiervan is dat veel teams hun maximale potentie niet bereiken.

Teamrollen van Belbin

Een theorie die juist stelt dat deze diversiteit binnen teams nuttig kan zijn is die van Meredith Belbin. Volgens hem zijn er negen type gedragingen die plaatsvinden binnen teams, eigenlijk negen rollen die mensen kunnen aannemen binnen een groep. Elke teamrol heeft zijn eigen krachten en uitdagingen, elke rol is dus net zo belangrijk als de ander!

Zo is er bijvoorbeeld de specialist (toegewijd, zelfstandig), de plant (creatief, goed in oplossen van moeilijke problemen), de monitor (kritische blik, sterk in adviezen) en de voorzitter (resultaatgericht, zelfvertrouwen). Het meest effectieve team is het team dat de meest belangrijke teamrollen, afhankelijk van het teamdoel, vertegenwoordigd heeft.

Teamcoaching

Een goede manier om inzicht te krijgen in de verschillende rollen binnen het team is door middel van teamcoaching. Een coach heeft namelijk een objectieve kijk op het team en kan hiermee op een constructieve manier inzicht geven in de dynamiek van het team.

Bij GORTcoaching wordt deze coaching ook nog eens gecombineerd met een leuk uitje naar een Escaperoom! De Escaperoom leent zich heel goed voor observaties van het team omdat deelnemers door hun enthousiasme voor de room heel natuurlijk gedrag laten zien wat door de coach vertaald kan worden naar de teamcoaching.

Een leerzame en leuke middag dus, waarbij je hopelijk in gaat zien wat je eigen teamrol is binnen de groep en die van je collega.

Bekijk onze paginas over Escaperoom teamcoaching en zie wat wij voor jullie kunnen betekenen!

Door: Rieke Straatsma


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden