Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Een goede werksfeer binnen het bedrijf is heel belangrijk. Onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven met een goede werksfeer vijf keer zoveel winst maken dan organisaties waarbij de werksfeer te wensen over laat. Ongemotiveerde werknemers kosten het bedrijfsleven 15 miljard per jaar en het is dus zeker aan te raden om als manager een goede werksfeer te creëren. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? De onderstaande tips van de coaches van GORTcoaching.nl gaan verder dan het organiseren van personeelsfeesten en borrels en helpen je bij het ontwikkelen van een goede werksfeer!

1. Zelfstandigheid
Voor een goede werksfeer is het belangrijk dat werknemers het heft in eigen hand kunnen nemen. Zelfstandig beslissingen nemen over het werk, ruimte geven voor het ontwikkelen van ideeën en het inzetten van de eigen creativiteit zorgen ervoor dat er een leuke werksfeer ontstaat. Op deze manier houden werknemers plezier in het werk en krijgen ze bovendien meer binding met het bedrijf, aangezien ze zelf beslissingen kunnen doorvoeren. Niets maakt werknemers, en daarmee de werksfeer, negatiever dan een manager die besluiten neemt over hún werk.

2. Communicatie
Onderzoek toont aan dat een goede werksfeer wordt gepromoot als je werknemers voldoende blijk van waardering geeft voor hun prestaties. Die waardering kan zich uiten in bonussen of secundaire arbeidsvoorwaarden, maar onderschat ook nooit de kracht van een oprecht complimentje of bedankje! De positiviteit die jij uitstraalt zal invloed hebben op iedereen in jouw omgeving. Communicatie is dus van belang, maar ook gelijke communicatie is erg belangrijk. Probeer er rekening mee te houden dat iedereen het zelfde behandeld wordt. Als de één een compliment krijgt voor een prestatie en de ander niet, kan dit leiden tot een gevoel van onrechtvaardigheid. Dit zal de werksfeer niet ten goede komen.

3. Kwetsbaar en benaderbaar
Als je als manager jouw kwetsbaarheden weet te tonen, laat je zien wie je echt bent. Zo kan het zijn dat maandagochtend inderdaad niet jouw beste moment van de week is, of dat ook jij af en toe wat verlegen kan zijn. Een manager hoeft niet perfect te zijn. Door je menselijk op te stellen bouw je aan een vertrouwensrelatie tussen jou en de medewerkers en daarmee aan een positievere werksfeer. Iedereen weet nu dat ook jij zo je kwetsbaarheden kent en je zult meer open en benaderbaar zijn.

4. Teamwork in de top
Grootschalig onderzoek onder 5000 werknemers wijst uit dat samenwerking tussen managers en leidinggevenden een grote invloed kan hebben op de werksfeer binnen een organisatie. Vaak wordt gedacht dat de directiekamers afgesloten zijn van de werkvloer, maar het omgekeerde blijkt juist het geval te zijn! Teamwork bij het management leidt daarnaast niet alleen tot een betere werksfeer, maar werknemers zullen door dit prettige gevoel ook minder snel op zoek gaan naar een nieuwe baan. Wees je er dus van bewust dat jouw eigen gedrag een grote invloed kan hebben op je medewerkers.

5. Geef het goede voorbeeld
Tot slot is het erg belangrijk dat je als manager het goede voorbeeld geeft. Vaak heb je zelf een idee over een prettige werksfeer: gedraag je hier dan ook naar. Vind jij het bijvoorbeeld erg belangrijk dat werknemers altijd op tijd zijn, gezellig met elkaar lunchen en vriendschappelijk met elkaar om gaan? Zorg er dan ook zelf voor dat je je aan de regels houdt en dat je af en toe een vriendschappelijk praatje maakt met je werknemers. Werknemers nemen een voorbeeld aan hun leidinggevenden en zullen het gedrag dat jij vertoont overnemen. Gedraag je zelf dus hoe je wilt dat werknemers zich gedragen onder het mom van ’follow the leader’. Jouw gedrag zal zich snel verspreiden over de werkvloer!

Plan hier een gratis oriëntatiegesprek met een coach voor een van uw medewerkers »


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden