Een /burnout-coaching/burn-out: je letterlijk uitgeblust voelen en niet meer makkelijk kunnen opladen. Dit overkomt steeds meer (jonge) mensen. Het is momenteel de grootste beroepsziekte, 1 op de 7 werknemers ervaart burn-out klachten. Deze burn-out klachten beginnen op steeds jongere leeftijd. Zo raakte Fleur op 9-jarige leeftijd al overspannen. Er wordt steeds meer van kinderen verwacht op jonge leeftijd. Op school moeten ze toetsen maken, krijgen ze huiswerk en zelfs op de sportclub moeten ze goed presteren. Na een voetbalwedstrijd is het eerste wat gevraagd wordt “Heb je gewonnen?” of “Heb je gescoord?”. De nadruk ligt op prestatie in plaats van op plezier. Is het niet veel belangrijker dat het kind plezier heeft in het voetballen?
Ook de jongeren die nu tussen de 18 en 34 jaar zijn ervaren steeds vaker burn-out klachten, zij worden ook wel de millennials genoemd. Hoe kan het dat juist deze jonge mensen die aan de start van hun carrière staan nu al uitgeput raken en hun energie verliezen? Een belangrijke reden hiervoor is de opvoeding. De millennials zijn opgegroeid met het idee dat zij alles kunnen bereiken als ze hun best maar doen. Hierdoor hebben jongeren hoge verwachtingen van henzelf en indien zij hier niet aan kunnen voldoen wordt dit als falen gezien. Daarnaast speelt Social Media een belangrijke rol. Iedereen laat zijn beste en leukste kant zien via Social Media en daardoor lijkt het alsof het leven van iemand anders perfect en geweldig is. Door jezelf op deze manier met anderen te vergelijken kan het voelen alsof je niet goed genoeg bent of niet goed genoeg presteert. Niet alleen op het werk leggen millennials de lat te hoog maar ook in hun sociale leven hebben zij te hoge verwachtingen van zichzelf. Ze zijn bang om dingen te missen en willen bij alle sociale activiteiten aanwezig zijn. Millennials willen te veel. Ze willen gezond leven, sporten, een goede baan en een druk sociaal leven. Op deze manier komen ze niet tot rust en hebben ze nooit een moment voor zichzelf.
Gelukkig zoeken jongeren wel steeds vaker hulp bij deze klachten. 75% van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar overweegt namelijk om naar een psycholoog te gaan. Ook een coach kan jongeren helpen om hun onrealistische verwachtingspatronen bij te stellen en van hun faalangst te overwinnen. De focus moet van prestatie naar ontwikkeling. In plaats van goed presteren en alles bereiken is het namelijk veel belangrijker dat je jezelf blijft ontwikkelen en daar hoort het maken van fouten bij! Van fouten leer je namelijk alleen maar.
Heb jij last van werkstress, onrealistische verwachtingspatronen of faalangst? Onze coaches staan klaar om u te helpen. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan met een burn-out coach en zie wat wij voor u kunnen betekenen.