Als leerkracht speel je een belangrijke rol in het ondersteunen en begeleiden van jouw leerlingen, waaronder ook de hoogsensitieve kinderen in de klas. Hoogsensitieve kinderen (HSP) hebben een gevoelig zenuwstelsel en kunnen daardoor heftiger reageren op prikkels. Dit kan voor hen uitdagend zijn in een klasomgeving, waarin er vaak veel prikkels zijn. Als leerkracht is het daarom belangrijk om te weten wat hoogsensitiviteit is en hoe je hierop in kunt spelen in de klas. In deze blog delen we tips en handvatten voor leerkrachten om HSP kinderen te ondersteunen en begeleiden in de klas.
Tips voor leerkrachten van een HSP kind
Als leerkracht is het belangrijk om op de hoogte te zijn van hoogsensitiviteit en hoe je dit kunt herkennen bij kinderen in de klas. Hieronder delen we enkele tips die kunnen helpen bij het ondersteunen van HSP kinderen in de klas.
Creëer een veilige omgeving
Een veilige omgeving is voor alle kinderen belangrijk, maar voor HSP kinderen nog net iets meer. Door als leerkracht begripvol te zijn en open te staan voor de gevoelens en beleving van het kind, creëer je een veilige omgeving waarin het kind zichzelf kan zijn. Het is belangrijk om het kind te laten weten dat het zich veilig kan voelen in de klas en dat het altijd bij de leerkracht terecht kan met vragen of problemen.
Zorg voor structuur en voorspelbaarheid
HSP kinderen hebben vaak behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Door als leerkracht een duidelijke dagindeling te maken en regelmatige routines aan te houden, creëer je een veilige omgeving waarin het kind weet wat er gaat gebeuren. Dit kan helpen om overprikkeling te voorkomen en het kind rust en stabiliteit te bieden.
Geef ruimte voor pauzes en rustmomenten
HSP kinderen zijn gevoeliger voor prikkels en kunnen daardoor sneller overprikkeld raken. Het is daarom belangrijk om als leerkracht te weten wat de triggers zijn voor overprikkeling en hierop in te spelen. Dit kan bijvoorbeeld door rustige momenten in te plannen op drukke dagen, het kind de mogelijkheid te geven om even te ontspannen of door het kind een rustige plek te bieden om zich terug te trekken.
Bied emotionele ondersteuning
HSP kinderen hebben vaak een intensere beleving van emoties en kunnen hier soms moeite mee hebben. Als leerkracht kun je emotionele ondersteuning bieden door open te staan voor de emoties van het kind en hierover te praten. Dit kan bijvoorbeeld door het kind te laten vertellen over wat het bezighoudt of door het kind te laten weten dat je er voor hem of haar bent.
Werk samen met de ouders
Het is belangrijk om als leerkracht samen te werken met de ouders van het HSP kind. Zij kennen het kind vaak het beste en kunnen waardevolle informatie delen over wat wel en niet werkt voor het kind. Door regelmatig contact te hebben en informatie uit te wisselen, kun je als leerkracht het kind nog beter ondersteunen.
Door als leerkracht deze tips toe te passen, kun je een belangrijke rol spelen in het ondersteunen en begeleiden van jouw HSP leerling(en) in de klas.
Wil je meer weten over hoe een HSP coach kan helpen? Ga naar de pagina van HSP coach.