Hoog sensitieve personen (HSP) zijn mensen met een bijzondere eigenschap: zij ervaren de wereld intenser en subtieler dan anderen. Voor sommige mensen is deze gevoeligheid een zegen, voor anderen kan het een last zijn. Maar hoe weet je of je hoogsensitief bent? En hoe wordt deze eigenschap officieel gediagnosticeerd? Is er een hooggevoelig test? In deze blog gaan we dieper in op de wereld van HSP en de HSP diagnose. We nemen je mee in de methoden om de HSP symptomen vast te stellen en vertellen je meer over de gevolgen van een onjuiste diagnose.
Symptomen van HSP
Voordat we meer over de HSP diagnose vertellen, delen we je eerst een aantal veelvoorkomende HSP symptomen:
- Gevoeligheid voor prikkels zoals geluid, licht, geur en aanraking
- Diepgaande emoties en het vermogen om de emoties van anderen te voelen
- Overweldigd voelen in drukke of chaotische omgevingen
- Een sterke behoefte aan rust en tijd alleen
- Een rijke en complexe innerlijke belevingswereld
- Een hoog niveau van empathie en zorgzaamheid
Hoewel sommige symptomen van HSP kunnen lijken op symptomen van andere aandoeningen, zijn er ook enkele belangrijke verschillen. Hoewel HSP en angststoornissen sommige overeenkomstige symptomen kunnen hebben, zoals overweldigd voelen, worden de symptomen van HSP niet veroorzaakt door een angststoornis. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de specifieke symptomen van HSP zijn en hoe ze zich kunnen onderscheiden van andere aandoeningen, om een juiste diagnose te stellen.
HSP diagnose bestaat niet
Hoewel er geen officiële HSP diagnose bestaat, kun je er toch door middel van een uitgebreide evaluatie, een soort hoogsensitief persoon test, achter komen of jij de symptomen en kenmerken van een HSP’er hebt. Omdat er een HSP diagnose niet bestaat, heb je dus nooit HSP, maar ben je HSP’er. Deze hoogsensitief persoon test wordt meestal gedaan door een gekwalificeerde professional, zoals een psycholoog of psychiater. Het lijstje symptomen hierboven geeft een indicatie of je wel of geen HSP’er bent.
HSP laten vasststelen
Ook al bestaat een HSP diagnose niet, toch kan het soms prettig zijn om te laten vaststellen dat je HSP’er bent. Het kan helpen om inzicht te krijgen in de manier waarop een persoon de wereld ervaart en hoe deze persoon het beste kan omgaan met de bijbehorende uitdagingen. Mensen die zich bewust zijn van hun HSP symptomen kunnen beter begrijpen waarom ze overweldigd of gestrest raken in bepaalde situaties en kunnen strategieën ontwikkelen om zichzelf te beschermen tegen overstimulatie. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ze meer rust en tijd alleen nodig hebben, of dat ze moeten werken aan het versterken van hun grenzen en assertiviteit. Het vinden van deze innerlijke rust of het beter begrijpen van jezelf en het daarmee leren omgaan, kan een HSP coach veel bij helpen.
De gevolgen van een onjuiste diagnose
Een onjuiste aanduiding van HSP kan leiden tot misverstanden over iemands persoonlijkheid of gedrag. Bijvoorbeeld, als iemand ten onrechte gediagnosticeerd wordt met een angststoornis in plaats het vaststellen dat iemand HSP’er, kan deze persoon ten onrechte medicatie of therapie krijgen die niet geschikt is voor hun behoeften. Dit kan leiden tot bijwerkingen, onnodige kosten en onnodige stress.
Een juiste diagnose is ontzettend belangrijk omdat het kan helpen om iemands persoonlijkheid en gedrag beter te begrijpen en kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve strategieën om beter om te gaan met de uitdagingen die HSP met zich meebrengt.