Coach of Psycholoog voor hoogsensitieve personen
Onze coaches en psychologen helpen je omgaan met negatieve prikkels, grenzen stellen en je gevoeligheid juist als kracht te benutten – in je werk én je leven.
Kies een coach of psycholoog gespecialiseerd in hoogsensitiviteit
Maak gebruik van de filters om een psycholoog of coach te vinden die bij jou past.
Lees hier alles over de tarieven & vergoedingsmogelijkheden. Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag! – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.

Wat betekent het om een HoogSensitief Persoon (HSP) te zijn?
Hoogsensitiviteit, ook bekend als Hoog Sensitief Persoon (HSP), is een persoonlijkheidskenmerk dat ongeveer 15-20% van de bevolking treft. HSP’ers hebben een verhoogd bewustzijn van subtiele stimuli in hun omgeving en hebben een dieper vermogen om deze waar te nemen en te verwerken. Dit betekent dat het ‘filter’ van hoogsensitieve personen anders werkt dan bij de meeste mensen. Ze verwerken informatie nauwkeuriger, waardoor alle signalen en details intensiever worden ervaren. Dit maakt dat HSP’ers de kleinste details opmerken, maar ook dat ze zich sneller overweldigd voelen. Ze kunnen overweldigd raken door te veel prikkels of intensiteit in hun omgeving en hebben vaak een sterke behoefte aan rust en stilte.
De kenmerken van een HSP
Het ‘filter’ van hoogsensitieve personen werkt anders dan bij de meeste mensen, ze verwerken informatie nauwkeuriger, waardoor alle signalen en details als intensiever worden ervaren. Dit maakt dat HSP’ers de kleinste details opmerken, maar ook dat ze zich sneller overweldigd voelen.
De kenmerken van een HSP kunnen verschillend zijn, maar er zijn wel kenmerken die vaak voorkomen. Denk aan een intens gevoel van empathie, een sterk besef van de emoties van anderen en een neiging om diep geraakt te worden door kunst, muziek en natuur. Een HSP raakt overweldigd door te veel prikkels, zoals drukke plaatsen of harde geluiden, en heeft daarom vaak de behoefte om zich terug te trekken om hun zintuigen te laten rusten. Het is belangrijk te benadrukken dat hoogsensitiviteit geen stoornis is, maar een inherente eigenschap van een persoon.
Een creatieve en rijke innerlijke wereld
De belangrijkste kenmerken van een hoogsensitief persoon zijn de diepgaande manier van verwerken, overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, een sterke emotionele reactie en een hoge gevoeligheid voor subtiele signalen in de omgeving. Hooggevoelige personen hebben de neiging om dieper te reflecteren en hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken dan mensen die niet hoogsensitief zijn. HSP’ers hebben vaak een rijke innerlijke wereld, met een sterke verbeelding en creativiteit. Ondanks dat het soms uitdagend kan zijn, kan hoogsensitiviteit ook een bron van kracht en diepgaand begrip zijn.

Het belang van zelfzorg voor HSP’ers: tips en strategieën
Dit betekent genoeg rust nemen, tijd alleen doorbrengen om te ‘ontprikkelen’, en jezelf omringen met rustgevende en positieve invloeden. Zelfzorg is een cruciaal onderdeel van het leven voor Hoog Sensitieve Personen. Door hun verhoogde gevoeligheid voor hun omgeving en emoties, hebben HSP’s mogelijk meer tijd en ruimte nodig om te ontspannen en op te laden. Zelfzorg voor HSP’ers is daarom (nog) belangrijker dan voor anderen.
Regelmatige rustmomenten en hersteltijd
Het is belangrijk om rustmomenten in te plannen en hersteltijd te nemen voor jezelf. Dit kan betekenen dat je tijd neemt om alleen te zijn, om te mediteren, een wandeling in de natuur te maken of gewoon te ontspannen met een boek. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en pauzes te nemen wanneer je die nodig hebt.
Gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging
Gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen om je energie en stemming te stabiliseren. Een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging kunnen de lichamelijke reacties op stress verminderen en je helpen je beter te voelen.
Stel niet alleen grenzen met jezelf, maar ook met anderen
Het is ook nuttig om grenzen te stellen met anderen. Dit kan betekenen dat je ‘nee’ zegt tegen extra verantwoordelijkheden, of tijd vrijmaakt voor je eigen behoeften en interesses. Bij GORTcoaching kunnen onze HSP-coaches je helpen om een effectief zelfzorgplan op te stellen dat past bij jouw unieke behoeften als HSP. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak voor HSP’ers, en kan een groot verschil maken in je algemene welzijn.

Uitdagingen en kansen voor HSP’ers
Hoog Sensitieve Personen ervaren de wereld om hen heen intenser dan anderen. Dit betekent dat alledaagse ervaringen – geluiden, geuren, kleuren, en zelfs emoties van anderen – vaak meer impact hebben. Dit kan resulteren in een snellere uitputting, behoefte aan alleen-zijn, en een gevoel van overweldiging.
Uitdagingen voor HSP’ers
Een typische dag kan al overweldigend zijn, van het luide geluid van de wekker in de ochtend tot het zachte zoemen van de straatverlichting ’s avonds. Denk maar eens aan een drukke dag op kantoor: een vergaderruimte vol met collega’s, luidruchtige gesprekken en een constant zoemende printer. Dit kan snel leiden tot overstimulatie, waardoor HSP’s zich uitgeput en overweldigd voelen. De uitdaging voor HSP’s is om hun gevoeligheid te beheren en hier op een goede manier mee om te gaan, zodat ze zich goed voelen en niet opgebrand raken. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen interactie met de wereld en tijd voor zelfzorg. In dit proces kan een gespecialiseerde HSP-coach een essentiële begeleider zijn.
Toekomstperspectieven voor HSP’s
Hoewel Hoog Sensitieve Personen unieke uitdagingen kunnen ervaren, ligt er ook een mooie toekomst in het verschiet. Dankzij toenemend onderzoek en begrip over hoogsensitiviteit wordt er steeds meer aandacht besteed aan hoe deze eigenschap kan worden begrepen, geaccepteerd en zelfs gewaardeerd.
Acceptatie en begrip
Het begrijpen van hoogsensitiviteit als een normaal aspect van de menselijke diversiteit is de eerste stap naar acceptatie. Meer mensen en instellingen erkennen nu dat hoogsensitiviteit geen tekortkoming is, maar een verschillende manier van ervaren en interactie met de wereld. Deze erkenning kan HSP’ers helpen om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Daarnaast zijn er steeds meer bronnen beschikbaar om HSP’ers te helpen bloeien. Van zelfhulpboeken en online community’s, tot gespecialiseerde coaches zoals bij GORTcoaching, HSP’ers hebben nu meer dan ooit toegang tot steun en tools om hen te helpen omgaan met hun sensitiviteit.
Het koesteren van de hooggevoeligheid
Veel HSP’ers vinden dat hun sensitiviteit hen in staat stelt om diepere relaties, rijker creatief werk, en een sterk gevoel van verbinding met de wereld om hen heen te ervaren. Met de juiste ondersteuning kunnen HSP’ers leren hun sensitiviteit te koesteren als een unieke gave.
De voordelen van hoogsensitief zijn
Hoogsensitiviteit brengt uitdagingen met zich mee, maar het heeft ook veel unieke voordelen. Het vermogen om kleine details in de omgeving op te merken, diepe empathie te voelen en complexe gedachten en emoties te ervaren, dragen bij aan een rijk en vervullend leven.

Empathie is een sterke kracht van HSP’ers: hun vermogen om diep mee te voelen met anderen maakt hen vaak zorgzame vrienden, partners en ouders, en bevordert diepe, betekenisvolle relaties.

Creativiteit is een veelvoorkomende eigenschap bij HSP’ers; hun gevoeligheid voor details voedt een rijke innerlijke wereld vol levendige beelden, ideeën en emoties.

HSP’ers nemen subtiele prikkels en emoties intenser waar, waardoor ze vaak een dieper begrip ontwikkelen van zichzelf, anderen en hun omgeving.

Hoe hoogsensitiviteit te identificeren: zelftests en professionele beoordelingen
Het identificeren van hoogsensitiviteit kan een uitdaging zijn omdat het een persoonlijkheidskenmerk is dat zich op vele manieren kan uiten. Er zijn wel enkele methoden die kunnen helpen bij het herkennen van hoogsensitiviteit.
Zelftests
Zelftests zijn een veelgebruikte methode. Deze tests bestaan uit een reeks vragen die zijn ontworpen om te meten hoe gevoelig je bent voor fysieke en emotionele prikkels. De vragen kunnen betrekking hebben op je reacties op kunst en muziek, je gevoeligheid voor pijn, je neiging om situaties te overdenken en je reacties op stressvolle situaties. Houd er rekening mee dat deze tests indicatief zijn en niet bedoeld zijn als een definitieve diagnose.
Professionele beoordeling
Een professionele beoordeling kan ook nuttig zijn. Een ervaren psycholoog of HSP-coach kan je helpen te bepalen of je een Hoog Sensitief Persoon bent. Deze professionals kunnen ook begeleiding bieden bij het begrijpen van je hoogsensitiviteit en hoe je ermee kunt omgaan. Bij GORTcoaching hebben we een team van ervaren HSP-coaches die je kunnen begeleiden in dit proces. Onze coaches zijn goed opgeleid en begrijpen de nuances van hoogsensitiviteit. Ze kunnen je helpen om je eigen sensitiviteit te begrijpen en te omarmen, en je te begeleiden bij het omgaan met de uitdagingen die het kan brengen.

De wetenschap achter hoogsensitiviteit: wat zegt onderzoek?
Hoogsensitiviteit, ook bekend als Sensory-Processing Sensitivity (SPS), heeft in de afgelopen jaren toenemende wetenschappelijke aandacht gekregen. Onderzoek van Acevedo et al. (2014) toont aan dat HSP’s meer activiteit vertonen in delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor aandacht, emotie en bewustzijn, wat hun diepgaande verwerking van stimuli ondersteunt.
differentiële susceptibiliteit
Hoogsensitieve personen vertonen ook hogere empathische reacties, zowel emotioneel als cognitief. Deze bevindingen suggereren een verhoogde gevoeligheid voor sociale en emotionele signalen. HSP’ers zijn vatbaarder voor stress en overstimulatie, maar hebben ook meer baat bij positieve omgevingen dan niet-HSP’ers. Dit fenomeen, genaamd ‘differentiële susceptibiliteit’, onderstreept het belang van een ondersteunende omgeving voor HSP’ers.

HOOGSENSITIVITEIT EN KINDEREN: DE HERKENNING EN OMGANG
Hoogsensitiviteit kan ook voorkomen bij kinderen en is vaak al op jonge leeftijd zichtbaar. Hoogsensitieve kinderen kunnen meer opmerken in hun omgeving en dieper nadenken voordat ze handelen. Ze kunnen sneller overweldigd raken door bijvoorbeeld harde geluiden, drukke omgevingen of grote veranderingen. Ze voelen emoties vaak dieper en zijn meer dan gemiddeld empathisch. Het is belangrijk voor ouders en opvoeders om deze kenmerken te herkennen en de omgeving zo veel mogelijk aan te passen aan de behoeften van het kind. Dit betekent onder andere het kind voldoende rust en alleen-tijd geven, en het kind helpen om te gaan met intense emoties.

Tips voor het kiezen van de juiste HSP-coach bij GORTcoaching
Het vinden van de juiste HSP-coach is een belangrijke stap in jouw persoonlijke groei. Bij GORTcoaching hebben we een team van coaches die gespecialiseerd zijn in hoogsensitiviteit. Maar hoe kies je de juiste coach?
Lees de profielen van onze coaches
Zo leer je hun achtergrond, specialiteiten en aanpak kennen. Kijk naar ervaringen met soortgelijke situaties en doelstellingen als die van jou. Zorg ervoor dat hun expertisegebied overeenkomt met jouw behoeften.
Plan een gratis oriëntatiegesprek in
Voel je vrij om contact op te nemen met de coach voor een kennismakingsgesprek. Dit geeft je de kans om vragen te stellen, je behoeften te bespreken en te zien of je je comfortabel voelt bij de coach. Vergeet niet dat de relatie tussen coach en cliënt ontzettend belangrijk is voor succesvolle coaching. Vertrouw op je intuïtie en kies een coach waarbij jij je op je gemak en begrepen voelt. Bij GORTcoaching ondersteunen we je in dit proces en streven we ernaar om de perfecte match te vinden.
Wat een HSP-coach voor je kan doen
Een HSP-coach is gespecialiseerd in het begeleiden van Hoog Sensitieve Personen. Bij GORTcoaching helpen we je om je sensitiviteit beter te begrijpen, te accepteren en als kracht in te zetten.
Onze coaches ondersteunen je bij:
- het herkennen van overprikkeling en het stellen van grenzen
- het omgaan met angsten, zelfkritiek en belemmerende patronen
- het versterken van zelfbeeld en zelfacceptatie
- het ontdekken van je waarden en kwaliteiten
- het ontwikkelen van nieuwe routines, zoals assertiever gedrag
Met persoonlijke begeleiding zorgen we voor een veilige ruimte waarin jij kunt groeien, in balans met jezelf én de wereld om je heen.

Reviews over coachtrajecten gericht op omgang met HSP

HEB JE NOG VRAGEN?
Hi, ik ben Cheryl, adviseur bij GORTcoaching. Ik kan je helpen om de juiste coach/psycholoog/therapeut uit te zoeken en kan telefonisch het gratis oriëntatiegesprek voor je inplannen.
088 170 1500
Ik help je graag!
Veelgestelde vragen over HSP
Wat is HSP?
HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Dit is een term die werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron om mensen aan te duiden die een aangeboren gevoeligheid hebben voor prikkels en informatie uit hun omgeving.
HSP’s nemen vaak subtielere nuances waar in hun omgeving en voelen emoties van anderen sterker aan dan de gemiddelde persoon. Ze hebben vaak een diepgaande manier van denken en verwerken informatie op een intensere manier. Dit kan ertoe leiden dat ze zich gemakkelijk overweldigd voelen in situaties die voor anderen niet zo belastend zijn.
HSP’s hebben ook vaak sterke empathische vaardigheden en een goed ontwikkeld intuïtief vermogen. Ze zijn over het algemeen gevoeliger voor stemmingen, veranderingen in hun omgeving, en subtiele signalen van andere mensen.
Is hoogsensitiviteit een aandoening?
Nee, hoogsensitiviteit is geen aandoening, maar een persoonlijkheidskenmerk. Ongeveer 15-20% van de bevolking is hoog sensitief. Het heeft zowel uitdagingen als voordelen, afhankelijk van de persoon en omgeving.
Hoe weet ik of ik een HSP ben?
Een HSP-coach of psycholoog kan je helpen om te bepalen of je hoogsensitief bent door middel van vragenlijsten en gesprekken. Als je vaak overweldigd raakt door je omgeving, als je diep nadenkt en als je meer dan anderen geraakt wordt door emoties of kunst, zou je een HSP kunnen zijn.
Kan ik mijn hoogsensitiviteit veranderen?
Hoewel je je hoogsensitiviteit niet kunt ‘uitschakelen’, kun je wel leren om ermee om te gaan. Een HSP-coach kan je helpen strategieën te ontwikkelen om je sensitiviteit te beheren en te waarderen.
Wat is een HSP coach?
Een HSP coach is een coach die gespecialiseerd is in het begeleiden van hooggevoelige personen (HSP’s). HSP’s zijn mensen die gevoeliger zijn voor prikkels dan de gemiddelde persoon, en die zich daardoor soms overweldigd voelen in situaties die voor anderen misschien minder belastend zijn.
Een HSP coach kan ook helpen bij het ontwikkelen van strategieën om overprikkeling te verminderen en om beter om te gaan met de intensiteit van emoties. Het doel van een HSP coach is om HSP’s te helpen hun hooggevoeligheid als kracht te ervaren en deze te integreren in hun leven op een manier die hen ondersteunt en voldoening geeft.
Hoe helpt HSP coaching?
HSP coaching kan op verschillende manieren helpen.
- Begrip en acceptatie
- Zelfzorg
- Empowerment
- Verbetering van relaties
- Zingeving
Hoe vind ik een passende HSP coach?
Voor het kiezen van een passende HSP coach kun je op deze pagina via het zoekfilter kiezen wie voor jou de ideale coach is. Mocht je hier moeite mee hebben of graag telefonisch met een van onze medewerkers naar een passende coach zoeken, dan kun je natuurlijk altijd bellen op ☏ 088 170 1500.
Kan hoogsensitiviteit leiden tot burn-out?
Ja, HSP’s kunnen vatbaarder zijn voor burn-out vanwege hun verhoogde gevoeligheid voor stress. Daarom is zelfzorg, grenzen stellen en stressmanagement essentieel voor HSP’s.
Hoe kan ik omgaan met overweldigende situaties als HSP?
Strategieën kunnen variëren van het nemen van rustige pauzes, meditatie, tot het beoefenen van mindfulness. Het is belangrijk om een omgeving te creëren die comfortabel voor je is en om ‘nee’ te leren zeggen tegen dingen die je overweldigen.
Wat is de rol van GORTcoaching bij het coachen van HSP’s?
Bij GORTcoaching hebben we gespecialiseerde HSP-coaches die zijn opgeleid om je te helpen begrijpen en navigeren door je hoogsensitiviteit. Ze kunnen je helpen bij het ontwikkelen van strategieën voor zelfzorg, stressmanagement en het benutten van je HSP-kwaliteiten.
Hoe kan hoogsensitiviteit invloed hebben op mijn relaties?
HSP’s kunnen diepere emoties ervaren, wat kan leiden tot diepgaande en betekenisvolle relaties. Ze kunnen ook meer geraakt worden door negatieve emoties, wat soms uitdagingen kan opleveren. Communicatie en begrip zijn de sleutel tot het onderhouden van gezonde relaties.
Wat zijn de voordelen van hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit kan leiden tot diepgaande ervaringen, een diep empathisch vermogen, een sterke verbinding met de natuur en kunst, en een gedetailleerd waarnemingsvermogen. Het waarderen van deze voordelen kan je helpen om je hoogsensitiviteit als een kracht te zien.