Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Er is een stem die geen woorden gebruikt, luister – Rumi

Wat is intuïtie?
De letterlijke vertaling van het woord intuïtie (Latijn) is innerlijk zien. Daarnaast wordt intuïtie wordt ook wel omschreven als ingeving, een vorm van weten, jouw eigen wijsheid of onderbuikgevoel. Bij intuïtie gaat het om gevoel en kenmerkend is de afwezigheid van beredeneren of nadenken. Kennis komt tot je via beelden, gevoelens, woorden, gewaarwordingen of gedachten.

In het westen (meer dan in het oosten) hebben we geleerd op ons verstand te vertrouwen en ons gevoel en onze emoties daaraan ondergeschikt te maken of zelfs uit te schakelen. Maar is dat wel zo verstandig? Albert Einstein zei ooit: ‘de intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest zijn trouwe dienaar. We hebben een maatschappij gecreëerd die de dienaar hoog in het vaandel heeft staan, maar het geschenk vergeten is.’

Hoog tijd om dit heilige, maar voor sommigen ook ietwat ongrijpbare instrument, onder de loep te nemen.

Wat zijn de voordelen van intuïtie?
– Je kunt betere besluiten nemen doordat je objectiever (minder gekleurd door oordelen en emoties) waarneemt.
– Je wordt sensitiever voor signalen uit je omgeving (bijvoorbeeld van collega´s, vrienden of kennissen) waar je op kunt anticiperen.
– Je kunt sneller besluiten nemen omdat je voelt wat bij je past. Dit maakt je effectiever en authentieker omdat je dicht bij jezelf blijft.
– Je zult minder twijfelen.

5 tips om je intuïtie te ontwikkelen
1. Ontspan. Als je jouw intuïtie wil ontwikkelen is het belangrijk om je gebalanceerd en uitgerust te voelen en geen stress te hebben. Als je je ontspannen voelt is het namelijk makkelijker om je met jouw intuïtie te verbinden;
2. Laat los. Als je iets heel persoonlijk neemt, is het moeilijk om je helemaal open te stellen voor dat wat jouw intuïtie je te vertellen heeft. Yoga, mindfulness en meditatie kunnen je helpen een open houding aan te nemen
3. Dagboek. Probeer te ontdekken hoe jouw intuïtie werkt. Komen ingevingen in de vorm van gedachten, gevoelens, beelden? Geloof in jouw eigen vermogen om je intuïtie te leren herkennen en vertrouw erop dat je gevoel je niet in de steek laat.
4. Luister. Je lichaam geeft signalen af waarmee het je iets probeert te vertellen. Focus gedurende de dag op jouw lichaamstaal om deze steeds beter te leren interpreteren. Wanneer geeft iets je het gevoel dat je hart een sprongetje maakt van enthousiasme? Wanneer voel je je leeg? Dit zijn ultieme aanwijzingen naar jouw persoonlijke levenspad.
5. Wees kind. Kinderen zijn onbevangen en spontaan. Ze doen gewoon wat in hen opkomt. Volwassenen hebben dit afgeleerd en denken veel meer na. Probeer dus het kind in jezelf naar boven te halen!

Nieuwsgierig geworden naar wat jouw intuïtie jou te vertellen heeft? Coaching kan je helpen om te leren luisteren naar jouw eigen wijsheid. Plan hier een gratis oriëntatiegesprek in met een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden